Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Leikkiä toisten terveydellä

Kuluneella viikolla on uutisoitu ennätyksellisestä määrästä tuhkarokkotartuntoja Euroopassa.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla Euroopassa on havaittu 41 000 tartuntaa. Maailman terveysjärjestö WHO varoitti jo vuosi sitten Eurooppaa uhkaavasta tuhkarokkoepidemiasta.

Suomessa on tänä vuonna raportoitu seitsemän tuhkarokkotapausta.

Tuhkarokkoa on ollut kahdessa perheessä, joissa molemmissa lapset on THL:n erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan jätetty tarkoituksella rokottamatta.

Iltalehden haastattelema Terveystalon lääkäri Toni Vänni arvelee, että rokotteita vastustavat ajattelevat rokottamisen olevan vaarallisempaa kuin tautien sairastamisen. Rokotevastaista kantaa perustellaan tutkimuksilla, joiden lähteet ovat Vännin mukaan kuitenkin usein epäluotettavia tai tutkimusten meta-analyysit eivät ole kestävällä pohjalla.

Olen sosiaalisessa mediassa törmännyt muutamiin rokotevastaisiin mielipiteisiin. Yleinen ajatus tuntuu olevan, että sairastettu tauti antaa sitten kyllä suojan jatkossa. Tuhkarokko voi olla vakava sairaus iästä riippumatta kenelle tahansa.

Suomessa rokottamatta jääneet lapset elävät myös pitkälti niin sanotun laumasuojan tuomassa turvassa. Esimerkiksi tuhkarokkoa vastaan rokotetut eivät tartuta tautia edelleen.

Silti Suomessakin on tiettyjä alueita, joissa monet pienistä lapsista eivät ole saaneet tuhkarokkorokotusta. He vaarantavat niiden terveyden, jotka eivät jostakin syystä voi ottaa rokotetta.

Ehkä ei muisteta tai tiedetä, että Suomessakin tuhkarokko oli ennen yksi yleisimmistä lastentaudeista. Rokotusohjelman ansiosta kotoperäistä tautia ei täällä tavata.

Muualla maailmassa tuhkarokko on kuitenkin yhä pelätty sairaus, etenkin maissa joissa rokotukset eivät ole käytössä ja joissa hygienia on heikko. Vuodessa tautiin kuolee jopa miljoona lasta. Paljon reissaavalle perheelle on itsestään selvää, että rokotesuojan on oltava kunnossa. Italian tuliaisina on mukavampi tuoda perhetutuille vaikkapa viinipullo kuin tuhkarokko.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme