Torin laidalta

Torin laidalta

Yhden alan mahalasku

2000-luvun alkupuolella onnistunut perjantai-ilta alkoi retkellä lähimpään videovuokraamoon. Elokuva piti valita huolella ja irtokarkkipussi täyttää hartaasti. Vuokraamo tuoksui sokerilta ja popcornilta, ja hyllyt notkuivat videokaseteista ja dvd-levyistä.

Viime viikolla elokuvavuokrausketju Makuuni hakeutui konkurssiin. Lähimmät Makuunit Lahdessa ovat kuitenkin toistaiseksi auki (ESS 22.8.). Konkurssiuutinen tarkoittaa vääjäämättä sitä, että videovuokraamot ovat tulleet tiensä päähän. Ne ovat kituuttaneet jo vuosia säästöliekillä ja sinnitelleet makeismyynnillä. Itse en ole käynyt liikkeessä vuosiin, mutta olen silti aina hieman ilahtunut nähdessäni Makuunin tai Filmtown-vuokraamon katukuvassa. Ne muistuttavat lapsuuden mukavista perjantai-illoista.

Nostalgia ei kuitenkaan pidä liiketoimintaa käynnissä. Konkurssi heijastelee suurempaa muutosta ihmisten katselutottumuksissa. Videovuokraamojen ahdinko on jatkunut jo vuosia, eikä vuokraamotoiminnan mahalasku siksi yllättänyt.

Suurin muutos on se, että elokuvia ei tarvitse enää fyysisesti omistaa. Elokuvaan käsiksi pääseminen ei vaadi retkeä videovuokraamoon, sillä niiden katselu on siirtynyt voimakkaasti verkon suoratoistopalveluihin. Kiinteä kuukausihinta tarjoaa suuren määrän elokuvia ja tv-sarjoja.

Heinolan viimeinen videovuokraamo sulki ovensa jo heinäkuussa 2013. Tällöin uutisoitiin, että Filmtown-ketju oli lopettanut vuokraamojaan kevään mittaan monelta paikkakunnalta. Heinolan myymäläpäällikkö Jussi Varjo sanoi tuolloin, että ketjun tulos oli heikentynyt merkittävästi vuoden 2012 lopulla (IH 5.7.2013).

Videovuokraamojen elinkaari on klassinen taru noususta ja tuhosta. Niiden on tullut aika antaa tilaa uusille tavoille kuluttaa viihdettä.

Videovuokraamoja jää kuitenkin varmasti moni kaipaamaan. Niihin yhdistyy monia mukavia muistoja, yhdessäoloa ja viikonloppufiilistä. Ja ties vaikka joku olisi tavannut jopa sielunkumppaninsa vuokraamon hyllyjen välissä.

Roosa Pöyhtäri
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat