Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Tilastojen pesässä pääkaupunkiin

Kun aloittaa radion kuuntelun kuudelta aamulla, ehtii puoleenyöhön mennessä kuulla samat uutiset 36 kertaa ja vielä tunnin uutiskertauksen kaupantekijäisiksi. Aina jollakin kanavalla uutiset tulevat puolen tunnin välein.

Yleensä aamun ykkösuutinen pysyy ykkösuutisena koko päivän. Poikkeuksen tästä säännöstä teki muutaman viikon takainen uutinen kyselytutkimuksesta, jonka mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa, että koko Suomi pidetään asuttuna, vaikka valtion jonkinasteisella tuella.

Tätä mielestäni vuoden tärkeintä uutista etelän metia ei jaksanut kovin moneen kertaan toistaa, vaan ankka ammuttiin kuoliaaksi jo aamupäivällä.

Studioihin ei kutsuttu poliitikkoja kertomaan, miten he aikovat toteuttaa kansan tahtoa tässä asiassa. Sen sijaan haastateltaviksi otettiin päivystäviä dosentteja, jotka todistivat, että kansa on väärässä ja sen tahto pelkkää utopiaa. Kaupungistuminen on luonnonlaki, eivätkä suomalaiset halua mitään muuta niin palavasti kuin pakkautua pääkaupunkiseudulle paremman elämän pariin.

Puhutaan maaltapaosta. Ihmisten sanotaan muuttavan pääkaupunkiseudulle työn perässä. Tilastojen mukaan Helsingin työttömyysprosentti on lähes kymmenykselleen sama kuin esimerkiksi Hartolan ja Sysmän. Myös pitkäaikaistyöttömien suhteellisessa määrässä suuria kaupunkeja on tilaston kärkipäässä.

No kuka töitä viitsisi tehdä. Ehkä elämä Helsingissä on muuten niin upeaa, että kaikki suomalaiset haluavat kiihkeästi muuttaa sinne. Ainakin asuminen siellä on niin upeaa, että kaikilla ei siihen ole varaa.

Helsinki ja muut suuret kaupungit ovat kärjessä tilastossa, joka mittaa asumistukea saa-vien asukkaiden osuutta kaikista asukkaista. Tilaston toisessa päässä on pieniä kuntia, kymmenentenä Luhanka.

Lienee tarpeetonta referoida tilastoa paikoista, joissa tehdään eniten väkivaltarikoksia.

Ehkä pääkaupunkiseudulle vetääkin vilkas kulttuuri- ja harrastustoiminta. Eli siellä on runsaasti valinnanvaraa asioista, joita voi jättää tekemättä.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat