Torin laidalta
Jari
Niemi
jari.niemi@itahame.fi

Torin laidalta

Vaativaa journalismia

Joutsassa mökkeilevä luontotoimittaja Kimmo Ohtonen alkaa olla toimialansa legenda.

Nostan Ohtoselle hattua erinomaisesti kootuista dokumenteista, jotka hyvän journalismin mukaisesti herättävät tunteita ja jakavat mielipiteitä.

Hän tekee ilmiselvästi työtään suurella sydämellä, ja sen jokainen hänen dokkareitaan seuraava ja juttuja lukeva ihminen pystyy helposti havaitsemaan. Mies ei pidättele niissä tunteitaan, mikä luo uskottavuutta asialle.

Yle on saanut Ohtosesta kultakimpaleen, josta kannattaa pitää kiinni, vaikka hiukan paremmalla sopimuksellakin. Ohtosen ja hänen upean työryhmänsä luontodokumentteja jaksaa katsoa uusintoinakin monta kertaa.

Ihailen Ohtosta siitä, että hän on dokumenteissaan saanut haastateltavat puhumaan aidosti asiassaan.

Erinomaiseksi esimerkiksi kelpaa vaikkapa Pohjois-Savon susijahti, johon Ohtonen pääsi mukaan ja sai molemmat osapuolet sekä poliisin avautumaan asiassa.

Tässä dokumentissa Ohtosta tuntuu ärsyttävän etenkin epäreilu asetelma. Yhtä sutta jahtasi viidenkymmenen metsästäjän lauma.

Tunnen joitakin susimiehiä, jotka varmasti pitävät tuota dokumenttia ala-arvoisena. Susimiesten viha juontaa usein omista, kovistakin kokemuksista.

Parilta tuntemaltani susimieheltä peto on tappanut ajokoiran kotipihalla. Lukuisilta lampureilta susilaumat ovat hakeneet syötävää ja helpon saaliin tavattuaan syyllistyneet myös pelkkään tappamiseen.

Ohtosen dokumenteissa nousee erinomaisella tavalla esille luonnon monipuolisuus ja se, että ihminen luomakunnan kruununa ei kunnioita luontoa asianmukaisella tavalla.

Tästä voidaan tietysti olla monta mieltä.

Toisaalta tekee mieli ymmärtää petojen kitoihin koiria tai vaikkapa lampaita ja poroja menettäviä metsästäjiä, lampureita ja poromiehiä.

Aikoinaan ihmiset saattoivat nälän pakottamina syyllistyä esimerkiksi hirven salakaatoon.

Nyt sellaiseen ei pitäisi olla kenelläkään tarvetta.

Jari Niemi
jari.niemi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat