Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Mutakuopasta tuli taas uimalampi

Kesämökkimme pihalla on pieni uimalampi, isävainaan joskus 1970-luvulla kaivattama. Lampi on vajaat 20 metriä pitkä ja noin kahdeksan metriä leveä, ja saa vetensä pihakaivosta.

Lampea on käytetty rapusumppuna, ja siihen on kehittynyt oma pieni jokirapukanta, joka lisääntyy samaa tahtia kuin jokavuotinen pyynti sitä verottaa.

Pihalampea laajennettiin kerran 1980-luvulla ja ruopattiin 1990-luvun lopussa, mutta kolme vuotta sitten se alkoi taas olla niin täynnä mutaa, vesitatarta ja outoa huopamaista levää, että ruoppaus oli jälleen edessä.

Yritimme kuitenkin vielä nujertaa kasvustot istuttamalla lampeen karppeja. Kahdenkymmenen karpin parvi mylläsi veden sekaisin ja söi levän pois parissa viikossa, muttei selvinnyt edes ensimmäisestä talvestaan lammessa.

Viime kesäkuussa lampi oli jälleen niin täynnä törkyä, ettei kukaan enää halunnut uida siinä. Päätimme, ettei ruoppausta enää kannata lykätä.

Maanrakennusurakoitsijalta löytyi muutama vapaa tunti elokuulta, ja h-hetken lähestyessä aloimme pumpata lampea tyhjäksi.

Omien pumppujen puhti ei riittänyt, ja urakoitsija toi lainaksi kunnon uppopumpun, joka höräisi lammen lähes tyhjiin muutamassa tunnissa – kun olin sitä muutaman kerran puolireiteen mudassa kahlaten siirrellyt.

Viimeiset kuutiot olivat jo tehopumpullekin liian paksua tavaraa.

Kaivinkone teki työnsä, laituriranta sai uuden hiekkapohjan, ja noin neljässä viikossa pitäisi kolme litraa minuutissa vettä liruttavan kaivon taas täyttää lampi laitoja myöten. Jännitettäväksi jää, miten sumppuun evakuoidut ravut sopeutuvat uuteen, kasveista kaljuun kotiinsa.

Kaivuria pakeni myös ainakin yksi rupikonna, joka toivottavasti palaa lampeen nyt, kun tilanne on rauhoittunut.

Uimareilla on ensi kesänä kissanpäivät, mutta muutkin otukset ovat tervetulleita. Lammessa on taas tilaa, jonka luonto saa täyttää.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme