Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Suojelulta suojeltu

Kävin vähästä aikaa yön yli melontaretkellä. Kahdesta hyvästä syystä.

Suomen Latu oli haastanut kaikki suomalaiset nukkumaan ulkona lauantain ja sunnuntain välisen yön. Pitihän se kansalaisvelvollisuus suorittaa.

Toisekseen nyt on meneillään Vie vanhus ulos -kampanja. Tilastollisesti kuulun kai vanhusväestöön, joten ajattelin viedä itseni ulos.

Moni muu vie muita vanhoja ihmisiä ulos. Hyvästä sydämestä. Tai jostakin muusta syystä. Muuan tuttavani kertoi vieneensä yhden vanhan kiusankappaleen ulos. Ja antaneensa hänelle kahden viikon porttikiellon. Tuttavani on portsarina tanssiruokalassa.

Honkaniemen luonnonsuojelualueelle tehdyn tutustumisretken jälkitunnelmissa tähyilin Peruvedeltä Honkaniemen rantaa, jota ei sitten suojeltukaan.

Niin kauan, kun Honkaniemen rannat olivat yksityisomistuksessa, ne säilyivät rakentamattomina ja jokseenkin luonnontilaisina. Mutta heti, kun alue siirtyi valtion omistukseen, valtiolla oli valmis suunnitelma rantojen mökittämiseksi.

Kaavoitettuja tontteja käytetään vaihtomaina, kun Vekaranjärven varuskunta-aluetta laajennetaan. Niin kuin ei Suomessa olisi yllin kyllin hylättyjä varuskunta-alueita. Käyttäkää niitä vaihtomaina ja jättäkää Peruvesi rauhaan.

Valtio suojelee mielellään yksityisten maanomistajien rantoja, mutta omat rantansa se hyödyntää taloudellisesti.

En ole koskaan ymmärtänyt sitä, että valtio on myynyt omistamiaan rantoja mökkitonteiksi samaan aikaan, kun se on pakkolunastanut yksityisiä rantoja suojelualueiksi.

Muuten taajaan mökitetyllä Peruvedellä Honkaniemen rannat ovat ainoa suurempi yhtenäinen rakentamaton alue. Minun silmääni myös alueen luontoarvot näyttävät suojelemisen arvoiselta.

Mutta mitäpä minä tästä tilanteesta huolehtimaan, kun ei se tunnu huolestuttavan oikeita luonnonsuojelijoitakaan kuten valtion virkamiehiä. Minähän en ole oikea luonnonsuojelija. Olenhan suojellut vain omia maitani, en toisten.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat