Torin laidalta

Torin laidalta

Omalla jutulla eteenpäin

Olin noin 13-vuotiaaksi asti varma, että tulen tienaamaan elantoni jääkiekkoammattilaisena. Se oli lapsellinen haave, jonka voivat toteuttaa vain harvat pelurit.

No, kiekkoura ei lähtenyt lentoon, mutta olin silti löytänyt oman juttuni, jääkiekon.

Pelaamisen lisäksi olen jo pienestä saakka lukenut jääkiekkolehtiä, seurannut live-lähetyksiä peleistä, norkoillut jäähallilla ja keräillyt lätkäkortteja. Oikeastaan kaikella tekemiselläni on ollut jonkinlainen yhteys jääkiekkoon. Opin esimerkiksi kirjoittamaan, kun matkin pelaajien nimiä lätkäkorteista paperille.

Jääkiekkotietopankkini turposi, kun hankin tietoa tekstin, videoiden, ottelulähetysten ja omien pelien kautta. En tiennyt tekeväni pohjatyötä tulevaa työuraani varten.

En ollut ikinä erityisen kiinnostunut koulusta, mutta lukiota lukuun ottamatta koulumenestyksessäni ei ollut valittamista. Lukioikäisenä kuulin ensimmäistä kertaa tämän lauseen: ”Jos käyttäisit yhtä paljon aikaa opiskeluun, kuin mitä käytät jääkiekon seuraamiseen, olisit todella hyvä koulussa.”

On siinä pointti, sillä lukiossa lapsellisuutta pitäisi alkaa karsia ja alkaa valmistautua aikuiselämän haasteisiin. Pelasin lukioaikana edelleen jääkiekkoa, ja koulusta ei tullut mitään. Pääsin kuitenkin ylioppilaaksi, mutta minulla ei ollut mitään jatkosuunnitelmia elämäni suhteen.

Kaikki tapahtui lopulta nopeas-ti ja yllättäen. Aloin selostaa jääkiekkoa osittain vitsin kautta, ja se tuntui heti alusta lähtien omalta hommalta. Pääsin hyödyntämään hankkimiani tietoja, enkä puhu nyt koulussa opituista asioista, vaan jääkiekon parissa saamistani tiedoista.

Sen jälkeen olen tullut askel askeleelta tähän päivään, ja minusta on tullut jääkiekon ammattilainen, mutta aidan toiselta puolelta. Ennen kehitin itseäni pelaajana, mutta nyt yritän olla parempi selostamaan ja kirjoittamaan.

Oli siis todellinen onni onnettomuudessa, että luin pienenä enemmän jääkiekkolehtiä kuin koulukirjoja, vaikka niin ei olisi pitänyt tehdä. Enkä silti todellakaan väitä, ettei koulusta olisi ollut hyötyä.

Nuutti Vihtilä
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme