Torin laidalta

Torin laidalta

Ruokahävikki, voiko siitä päästä eroon?

Eilen saivat kanat kotikanalassani ruokaa a la carte -listalta. Tarjolla oli pannulla paistettua lohennahkaa ja lapsilta jääneitä kalan jämäpaloja, parasta ennen -päivän ylittänyttä leipäjuustoa (ei pilaantunutta kuitenkaan) ja silputtua kurkkua. A la cartea ei ole tarjolla joka viikko. Tavallisesti kanojeni lautasmalliin kuuluu jämäriisiä tai -pastaa, mustuneita banaaneja, lähmäisiksi vettyneitä meloninpaloja ja poikien puoliksi nyrsimiä leipiä (hevoselle ei voi antaa leipää, jossa on päällä voita). Keinot ruuan tarjoamiseksi ovat monet. Isot palat voi pilkkoa veitsellä, kuivahtaneet leipäpalat voi liottaa pehmeiksi vesiastiassa.

Parhaillaan vietetään ruuan hävikkiviikkoa. Kampanjan tarkoitus on saada ihmiset havahtumaan ostoksilla, keittiössä ja biojäteastialla. Ruokaa heitetään biojätteeseen jäätävä määrä. Hävikkiviikon kampanjasivuilla kerrotaan, että kaupoilta, ravintoloilta, teollisuudelta, alkutuotannosta ja tavallisista suomalaiskodeista heitetään roskiin 450 kiloa ruokaa vuodessa. Peräti kolmasosa ruuasta heitetään pois kotitalouksissa.

Näin maalaisen näkökulmasta tuntuu hullulta, että kotieläimiä syötetään nykyään pääosin teollisella rehulla. Rehun valmistukseen tarvitaan hirvittävät määrät arvokasta peltopinta-alaa. Samaan aikaan ihmiset heittävät täysin syömäkelpoista ruokaa hukkaan.

Minun visioni on, että tulevaisuudessa possut ja kanat syövät ihmisiltä tähteiksi jääneitä ruokia. Se olisi eläimillekin hyväksi. Ainakin kananmunien osalta on niin, että kotiruokaa syövät (ja ulkoilevat) kanat munivat sata kertaa maukkaampia munia kuin suurkanaloiden asukit. Kaupan munat eivät maistu oikeastaan miltään, ja niiden keltuainen on kalmankalpea versio kotikananmunien keltuaisista. Edes luomukanojen munat eivät ole samalla viivalla kotikanalan munien kanssa.

Okei, osa ruuasta tulee varmasti päätymään biojätteeseen joka tapauksessa. Olisiko biokaasusta ratkaisuksi? Biokaasuautojahan vilisee liikenteessä jo jonkin verran. Jospa meidän perhe ostaakin seuraavaksi biokaasulla toimivan auton.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat