Torin laidalta
Sari
Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Torin laidalta

Samasta työstä sama palkka

Piskuinen Islanti otti alkuvuodesta naisten ja miesten palkkatasa-arvossa askeleen, jota voi täällä Suomessa vain seurata kateellisena.

Jokaisen vähintään 25 työntekijän yrityksen on osoitettava, että ne kohtelevat naisia ja miehiä palkkauksessa tasa-arvoisesti. Tämä tarkoittaa, että samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka riippumatta siitä, onko työn tekijä mies vai nainen.

Käytännössä yritysten on selvitettävä eri työtehtävien niille tuottama arvo. Sen jälkeen on pidettävä huoli siitä, että palkkaus vastaa tätä arvoa. Näin toteutuu paitsi tasa-arvo sukupuolten, myös työtehtävien välillä: vaikka työtehtävät ovat erilaisia, voi niiden arvo on sama, ja se tulee näkyä myös palkassa.

Mikäli Islantilaisen yrityksen palkkausjärjestelmässä todetaan puutteita, voidaan sille määrätä satojen eurojen sakot per päivä.

Islannissa uutta lakia myös valvotaan tarkasti. Yritysten on saatava palkkausjärjestelmälleen sertifikaatti, joka kertoo palkkauksen olevan kunnossa. Helsingin Sanomien mukaan tähän mennessä sertifikaatin on saanut 60 organisaatiota.

Suurimmilla yrityksillä on aikaa sertifikaatin saantiin vuoden loppuun, muuten yritykselle aletaan määrätä sakkoa. Pienimmillä yrityksillä aikaa on vuoden 2020 loppuun.

Islannissa jokaisen on kadehdittavan helppoa vertailla omaa palkkaansa työpaikan tulotasoon. Siinä missä suomalaisten työpaikkojen kahvipöydissä ei missään tapauksessa puhuta palkoista, ovat palkat Islannissa täysin julkisia. Jokainen työntekijä voi siis saada tietoonsa kenen tahansa samassa työpaikassa työskentelevän palkan.

On helppo uskoa, että avoimet palkkatiedot ja palkkojen tasaaminen lisäävät työntekijöiden motivaatiota. Jos työntekijä tietää saavansa samasta työstä samaa palkkaa kuin työtoveri, saa se tuntemaan itsensä arvokkaaksi.

Jos taas on tiedossa, että joku muu saa samalla työpanoksella tai sukupuolensa perusteella parempaa palkkaa, ei se varsinaisesti kannusta työntekijää antamaan kaikkeaan.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat