Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Vaarallisinta on turvallisuuden tunne

Kesämökkimme terassin portaissa katkesi kesällä kaksi jalkaa – kahdelta eri ihmiseltä kahden päivän välein.

Portaat ovat sopivan loivat, pitävää puuta, ja turmien aikaan ne olivat myös roskista ja lehdistä puhtaat. Toisen kompuroinnin sattuessa sade oli kastellut askelmat, toinen tapahtui kuivalla poutakelillä.

Usein onnettomuus yllättää, kun ihminen sitä vähiten odottaa.

Lahden ja Heinolan välinen rautatie on vähäliikenteinen ja juuri siksi vaarallinen.

Kun hitaita tavarajunia kulkee kaksi päivässä kumpaankin suuntaan, eivät tasoristeysten ylittäjät enää jaksa varoa, vaan pelaavat venäläistä rulettia: Kun ei sieltä yleensä mitään tule, niin ei tule nytkään.

Yleensä pelissä käy hyvin, mutta ei aina. Suhteessa liikenteeseen radan onnettomuusluvut ovat jo pitkään olleet aivan tolkuttomat.

Vasta tänä vuonna Liikennevirasto päätti viimein varustaa radan tasoristeykset edes jonkinlaisilla turvalaitteilla, pahimmat puomeilla.

Rata tuskin nykyisestä vilkastuu, eikä sen säilyminenkään ole pomminvarmaa, mutta silti puomit, valot ja kellot kannattaa asentaa.

Jos hankkeella säästyy yksikin ihmishenki, on investointi maksanut itsensä takaisin.

Liikenteessä ihminen yleensä virittyy ainakin jonkinlaiseen perusvarovaisuuden tilaan, mutta kotona hän tuntee olevansa turvassa.

Juuri siksi koti on maailman vaarallisin paikka, jossa useimmat tapaturmat sattuvat. Mahdollisuuksia on lähes rajattomasti.

Varomaton lampun vaihtaja voi saada sähköiskun tai pudota tuolilta, humalainen kokkailija voi sytyttää asuntonsa tuleen tai leikata valtimonsa auki, horjuva peseytyjä voi liukastua ja murtaa kallonsa tai hukkua kylpyammeeseen...

Jatkuva varuillaanolo, ylihuolehtiminen ja elämän vaaroista stressaantuminen ei ole terveellistä, mutta hintansa on huolettomuudellakin.

Mikään ei ole niin vaarallista kuin turvallisuuden tunne.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat