Torin laidalta

Torin laidalta

Puhe suojatyöstä on syytä unohtaa

Kunnan työntekijöistä riittää vitsejä. Välillä puhutaan suojatyöstä, joskus naureskellaan kuinka yksi tekee ja kolme katsoo vierestä. Kuntien toimintaan liitetään helposti sellaisia arvoja kuin tehottomuus, jähmeys ja innottomuus.

Tapasin viime viikolla kaavoitusinsinööri Henna Arkon ja yhdyskuntasuunnittelun insinöörin Miia Blomin. Arkko ja Blom kävivät Hartolassa kuulostelemassa maanomistajien mielipidettä ranta-asemakaavojen kumoamisesta.

Eikä siinä mitään, mutta näiden naisten työpaikka ei ollutkaan kunnan teknisessä toimistossa vaan maankäyttömestarin työhuoneessa. Heidän työnantajansa on yhtiö nimeltä Järvi-Saimaan palvelut. Yhtiön omistavat Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan kunnat sekä Essote. Juvalla, Rantasalmella ja Sulkavalla muun muassa kaavoitus on ulkoistettu tälle yhtiölle. Se siis hoitaa osan kuntien teknisen toimen tehtävistä.

Tämän lisäksi maankäyttömestarin työhuone myy palveluja yhtiön ulkopuolisille kunnille. Parhaillaan esimerkiksi Hartolalle.

Tämä laajentaa käsitystä kunnan tehtävistä. Jos kunnan palkkalistoilla on päteviä ja kunnianhimoisia ihmisiä, miksi heidän palveluitaan ei voisi myydä oman kunnan ulkopuolelle? Jos näin tehtäisiin, saataisiinko briljantit työnhakijat kiinnostumaan kuntien tarjoamista tehtävistä? Viime vuosina Itä-Hämeen alueella on ollut ongelmia esimerkiksi pätevien teknisten johtajien löytämisessä. Taneli Rasmus on vaihtanut tehtäviä lennossa. Joutsa on ollut jo kuukausia ilman teknistä johtajaa.

Visionääreillä on taipumus jättää tuttu ja turvallinen, jos jossain muualla on tarjolla uusia haasteita. Kuntien viranhaltijuus ei välttämättä näyttäydy heille unelmaduunina. Entä jos visiönääreille annettaisiin kunnantalolla lehtiö ja laskin ja sanottaisiin: Kerropa meille, missä olet keskimääräistä taitavampi. Voisitko myydä osaamistasi kuntarajojen ulkopuolelle? Ja millä tuloksella?

Tutkimusten mukaan ihmiset kokevat työn sitä mielekkäämmäksi, mitä enemmän he voivat vaikuttaa työn sisältöön.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Suosittelemme

Luetuimmat