Torin laidalta
Janne
Pussila
janne.pussila@itahame.fi

Torin laidalta

Kateus on täysin oma valinta

Veropäivänä esiin nostettuja on helppo kadehtia, sillä eivät kaikki heistä ole tehneet poikkeuksellisen kovasti töitä rikastuakseen, vaikka he saattavatkin niin itselleen sekä muille antaa ymmärtää. Toki kovaa töitä tekevääkin ja sen vuoksi menestyvää voi halutessaan kadehtia, jos ei itse sellaiseen kykene. Ja ei, kaikkea kovaa työtä ei palkita rikastumisella, sillä siinä tapauksessa esimerkiksi Afrikassa olisi miljoonia naisia, jotka olisivat miljonäärejä.

Kateus on itseään ruokkiva kierre, jossa kateellinen päätyy yhä syvemmälle itse kaivamaansa monttuun. Lohdullista on, että sieltä montusta on periaatteessa ihan helppo päästä pois, sillä kateus ei ole viruksen lailla leviävä parantumaton tauti. Se on vain ajatus, jonka annamme ottaa vallan ja myrkyttää mielemme. Ja lienee kaikille selvää, että jokainen on vastuussa omista ajatuksistaan ja meillä on velvollisuus kontrolloida niitä. Jos omat keinot eivät riitä, on tarjolla apua vaikka ammattiauttajien tai kirjallisuuden muodossa.

Toki voi käyttää niinkin radikaalia keinoa, että tekee rehellisen arvion siitä kuinka rikas onkaan koko maailman mittakaavassa. Jos se ei meinaa onnistua, kun naapuri pörrää pihassa uudella mönkijällään, niin kannattaa miettiä, onko katto pään päällä ja maha täynnä. Sillä nousee tilastoissa jo aika korkealle.

Jos vain haluamme, niin löydämme aina onnellisempia, rikkaampia, kauniimpia ja vahvempia ihmisiä, joita voimme halutessamme kadehtia.

Rahaakin suurempi kateuden aihe on lähes selittämättömästä syystä toisten ihmisten onnellisuus. Jos se yhtään helpottaa, niin varmasti kaikilla onnellisen oloisilla tai rikkailla ihmisillä on jotain sellaista elämässään, mistä he kärsivät tai minkä kanssa he joutuvat kamppailemaan.

Kateutta ei pidä sotkea epäoikeudenmukaisuuden tunteeseen, vaikka helposti sen siksi luokittelemmekin. Kateuden tunne voi olla myös osoitus siitä, mitä ha-luaisimme muuttaa elämässämme. Sellainen muutos on mahdollista tehdä, mutta kateudessa velloessa suunta on väärä.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat