Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Marraskuu, en vihaa sinua enää

Eletään taas pimeintä vuodenaikaa. Vielä ehtii, jos kiirehtii, töihin ja töistä pois valoisina tunteina. Mutta jos menee yhtään ylitöiksi, voi joutua kiroamaan sitä, että pyörän lamppu jäi taas nuorison treenirepun taskuun. Pian ei riitä edes aikataulussa pysyminen. Päästään vaiheeseen, jossa lampulle on käyttöä mennen tullen. Todellisuus on toisinto Miljoonasateen laulunsanoista, päivät raahautuvat yli taivaan varisparven lailla.

Aurinkokennoilla toimivat pihavalot eivät näinä päivinä juuri lataudu. Illalla kannon kupeessa sinnikäs lamppu välkyttää aikansa, kunnes luovuttaa. Päivässä ei ollut tarpeeksi valoa.

Auringonvalolla kävisivät muutkin kuin lamput. Kalpea aavistus taivaanrannassa riittää nostamaan mielialaa pykälän ylöspäin. Ja jos ei ehdi ulos sinä viitenä minuuttina kun pilvipeite repeää, manaa itsekseen koko loppupäivän. Sinne meni se mahdollisuus.

Pitää etsiä hyvät puolet taas tästä, jotta jaksaa odottaa kevättä. Tai edes niitä päiviä, jolloin auringonvalo leikkii lumihangella. Kunhan sitä lunta jossain vaiheessa saadaan, ehkä tammikuussa.

Marraskuu antaa luvan olla kotona. Viikonloppuna koko vuorokausi pyjamassa, tohvelit tai villasukat jalassa.

Tihkusateinen ilma on happipitoista, sanoo sellainen, joka tuntee viehtymystä lenkkeilyyn tahi muuhun ulkoiluun.

Itse suosin kutimia, glögiä, juustolautasia ja kuumia kylpyjä. Sopivassa mielentilassa menee tunnin villasukkajooga. Ja suklaalevy.

Romantikko ottaa puolison käsikynkkään ja hakeutuu elämysten pariin. Sumun kietomassa kaupungissa, katulampun valon alla voi leikkiä ihmissuhde-elokuvaa. Tai kauhuleffaa. Kummasta nyt enemmän sattuu pitämään.

Marraskuussa parasta on, ettei se vaadi mitään. Pikkujouluaika on vasta kintaalla, jouluvalmisteluja ei ole pakko tehdä, pihatyöt ovat jo ohi, eikä lumitöihin ole tarvetta. Sen sijaan voi kutsua ystävän iltateelle, suunnitella talvilomaa, haaveilla jo muistakin reissuista ja antaa arjen valua peittoa pitkin, jonka sisään on sohvalla kääriytynyt.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat