Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Kanslia sulkee nuorten suut

Huomisessa lehdessä piti olla juttu Salpauksen heinolalaisista opiskelijoista, jotka ovat tasavallan presidentti Sauli Niinistön itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla töissä. Asiasta tuli tiedote perjantaina iltapäivällä. Kollega ehti jo sopia nuorten haastattelun, kun presidentin kansliasta tuli oppilaitoksen kautta viesti, että haastatteluja ei saa tehdä.

Syytä kysyttäessä vastaus oli, että jokaisen nuoren sanomisia ei voida tarkistaa, joten on helpompi kieltää kaikkia puhumasta. Tiedote nuorten kommentteineen oli hyväksytetty kansliassa etukäteen. Nuoret olivat allekirjoittaneet vaitiolosopimuksen, joka kieltää heitä puhumasta.

Tuntuu kummalliselta, ettei ainutkertaiselle työkomennukselle pääsevä nuori saa paikallislehdessä kertoa, kuinka mahtavalta kutsu töihin Linnan juhliin varmasti tuntuu. Ja vaikka ei tuntuisikaan, olisi nuorilla oikeus sanoa myös se.

Kansalliseen turvallisuuteen vetoaminen tuntuisi ontuvalta. Jokainen normijärjellä varustettu kansalainen ymmärtää, ettei tällaisessa tapauksessa voi kertoa työpäivän tarkasta kulusta. Mutta se, että mitään ei saa sanoa, on presidentin kanslialta kummallinen linjaus. Samalla logiikalla vierailtakin pitäisi kieltää puhuminen lehtien palstoilla.

Erityisesti nuorten puolesta harmittaa. Nuorten vaikeuksista on puhuttu ihan riittävästi, joten olisi ollut mahtavaa kertoa siitä, että täälläkin onnistutaan, menestytään ja iloitaan.

Mutta ei, koska presidentin kanslia. Kun näin on kuulemma toimittu aina ennenkin.

Joten Sauli, voisiko näitä juttuja miettiä joskus uusiksi? Hommissasi taitaa olla ainakin yksi entinen toimittajakin. Hänen luulisi muistavan alaa ohjaavat Journalistin ohjeet, joiden kolmannessa kohdassa sanotaan näin: Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus tai houkuttelu, jolla yritetään ohjata, estää tai rajoittaa tiedonvälitystä.

Lisäksi ohjeissa sanotaan, että haastattelujen tarkastamisoi­keus koskee vain haastateltavan omia lausumia, eikä sillä saa luovuttaa journalistista päätösvaltaa toimituksen ulkopuolelle. Tämä koskee ihan kaikkia.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset käsiksi Itä-Hämeen maksullisiin sisältöihin.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat