Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Iloista itsenäisyyspäivää!

On koittanut päivä, kun Suomen poliitikot, talousjohtajat ja muut julkkikset vihdoinkin joutuvat linnaan.

Ja me tavikset seuraamme, miten Tasavallan Presidentin vastaanotolla pohditaan tärkeitä asioita. Eli kenellä naisvieraalla on kaunein puku, kuka sisääntulijoista onnistuu pisimpään venyttämään kättelytilannetta ja kuka pariskunta onnistuu pisimpään tanssimaan tv-kameroiden edessä.

Kyllähän siellä linnassa esitetään syvällisempiäkin kysymyksiä. Kuten: Mitä isänmaa merkitsee sinulle? Tänä sukupuolineutraalina aikana sopiva vastaus on, että parasta isänmaassa on äidinkieli.

Mielestäni se on täysin oikea vastaus. Suomi on todella kaunis kieli, kuten kansallisrunoilijamme Juhan Ludvig Vainio kirjoittaa: Ainutlaatuinen on sanoiltaan tämä kaunis kieli kotimaan. Sitä rääkkääkään ei jokainen. Vain meikäläinen osaa sen.

Ammattilaisena äidinkielen rääkkääjänä olen huolissani siitä, että Suomessa suomen kieltä hävetään ja siitä pyritään kaikin keinoin eroon.

Väitöskirjoja ei enää kirjoiteta suomeksi eikä nykyajan uskonnollisille palvontapaikoille kuten kauppakeskuksille ja jääkiekkohalleille anneta suomenkielisiä nimiä.

Onneksi on vielä itsenäisyyspäivä, jonka aikana voi olla ainakin vähän isänmaallinen saamatta nationalistin, fasistin ja rasistin leimaa otsaansa.

Muina päivinä kaikkeen suomalaisuuteen pitää suhtautua epäillen.

Radiosta tulee päivittäin useita ohjelmia, joissa Suomea verrataan muihin maihin todeten, että kaikki, mikä on erilaista, on täällä huonompaa.

Siihen kahtoen mielenkiintoista onkin, että kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat maail­man onnellisin kansa.

Suomessa on kiirehditty epäilemään, että väärin kysytty tai väärin vastattu.

Ikään kuin tämä valittajakansa olisi maailman onnellisin siksi, että sillä on paljon valittamisen aiheita, ja niistä voidaan vapaasti valittaa.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat