Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Keskustelu vaatii aina myös kuuntelemista

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogian toisessa osassa kuvataan maatalouslakon sovittelua, jossa tilanomistajat ja työväki neuvottelevat työajasta.

Yllön Isäntä protestoi, ettei lehmiä voi hoitaa vain kahdeksaa tuntia päivässä, ja Janne Kivivuori vastaa, että istuu neuvottelussa piikojen eikä lehmien valtuuttamana, kuten isäntä.

Molemmat ovat oikeassa – lehmät tarvitsevat hoitonsa ja piiat inhimilliset työajat – mutta kumpikin katsoo asiaa vain oman taustajoukkonsa kannalta.

Kompromissia ei synny, vaan sopimus muotoutuu ulkona mieltään osoittavan työläisjoukon paineessa, piikojen ehdoilla. Muutaman kuukauden päässä odottaa sisällissota.

Linnan asetelma tuntuu nykyisessä keskustelukulttuurissa hyvin tutulta: Jokainen torvi toitottaa omaa totuuttaan edes yrittämättä kuunnella, mitä sanottavaa muilla olisi.

Ilmassa on paljon ääntä, mutta kapeiden ryhmäetujen ja populististen osatotuuksien metelistä ei synny kokonaiskuvaa tai yhteistä ratkaisua yhtään mihinkään. Keskustelu on kuin kranaattien heittelyä juoksuhaudasta toiseen, eikä omista asemista luovuta edes järjen äänen edessä.

Populismilla voi voittaa vaaleja, mutta yhteisten asioiden hoitamisen kannalta siinä ei ole mitään hyvää. Populisti yksinkertaistaa monimutkaiset ongelmat ja tarjoaa niihin hyviltä kuulostavia näennäisratkaisuja, joiden epäonnistumisesta voi aina syyttää muita.

Heinolan Kanervala-keskustelussa on nähty, miten moniulotteinen kysymys hajoaa osatotuuksiksi, jotka on helppo esittää mustavalkoisina.

Kukaan ei vastusta vanhusten hyvää hoitoa, mutta sen järjestämistä pitäisi aina pohtia kokonaisuutena ja järjellä, eri vaihtoehdoista aidosti keskustellen.

Jos keskustelu käydään tunteet edellä, faktoista piittaamatta, populistisia irtopisteitä keräten, kannat lukittuina ja korvat tukossa, ei lopputuloksesta kannata odottaa hyvää.

Vaalit ovat tulossa, ja keskustelu kuumenee myös Heinolassa. Hyvät poliitikot, puhukaa asiaa, ja kuunnelkaa myös toisianne.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat