Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Lapsuuden kultainen joulupallo

Aikuisena lapsuuden joulut kiertyvät tiiviiksi muistoiksi, yhdeksi keräksi. On kuusen tuoksu, lahjapaperin rapina, joulutähti ja hyasintti. Joulukoristeet ovat ilmestyneet yön aikana paikoilleen. Joulurauhan julistus kestää ikuisuuden. Miehet ottavat karvalakit pois ja laulavat vakavina, Jumala ompi linnamme. Kiepun nojatuolin käsinojalla malttamattomana.

Hautausmaakäynnillä sormet kohmettuvat, mutta on saatava itse raapaista tulitikku isomummon haudalla.

Syödään, jaetaan lahjat. Pulla-ajan lapsi saa enemmän kuin tarvitsee.

Joulut ovat valkeita, jouluyö kestää pienen ikuisuuden ja kaikki oleva suodattuu vihreän ja punaisen harson läpi. Lapsuuden joulut ovat yksi kultainen joulupallo, joka heijastaa pinnasta kynttelikön valon.

Aikuisena on toisin. Joulussa yhdistyvät lasten ilo loman ja lahjojen odotuksesta, kiire, joulukorttien tekeminen ja niiden postittamisen unohtaminen, liian varhain alkava joulukalenterien myynti ja sitä seuraava ärsytys. Pinnan alla kuplii vielä lievä ahdistus siitä, että itsellä on paljon ja toisilla ei mitään.

Vuoden viimeiset viikot tarkoittavat pitkiä päiviä töissä ja aikataulujen yhteensovittamista perheen kesken. Kaikki paitsi aivan välttämätön on unohtua muun alta. Pää tuntuu mainoskarusellilta, jossa pukki nauraa ho-ho-ho ja valot vilkkuvat.

Onneksi lapsi ei ole enää pelkkä lapsi, vaan teini, joka osaa käyttää sekä uunia että mikroa. Missä olisimmekaan ilman valmisaterioita!

Ymmärrän nyt, miksi joulukoristeet ilmestyivät lapsuudenkotiin aina aattoyönä. Sitä ennen ei ehtinyt.

On kuitenkin hetkiä, jolloin kultaisen joulupallon kimallus yltää arjen ja vuosien yli.

Se osuu viikonloppuna siivoavaan perheenäitiin, joka huomaa laulavansa taas tiskiharjan kanssa duettoa. Se osuu aamuun, jolloin ehtii paketoida pienen lahjan ystävälle ennen töihin lähtöä.

Se osuu hetkeen, jolloin Marco Hietala laulaa, että tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat