Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Torin laidalta

Taas kului aikaa turhaan työhön

Tuttuni jakoi sosiaalisessa mediassa listan suosituimmista kysymyksistä, joita esimiehet olivat valinneet kahdenvälisiin keskusteluihin alaistensa kanssa. Listan ykkösenä oli kysymys, mihin turhaan työntekijältä tuhlautuu eniten aikaa viikossa.

Kysymysten laatija oli tarkentanut, että työpaikoilla on tärkeää tunnistaa sellaisia asioita, jotka vievät runsaasti aikaa, mutta eivät edistä tavoitteiden toteutumista.

Tarkennus oli ihan paikallaan. Jos nimittäin esimies avaisi kehityskeskustelun kysymällä, mihin turhaan sinulta on tuhlautunut eniten aikaa viikossa, työntekijä voi uskoa pomon epäilevän, etteivät hommat hoidu työntekijästä johtuvista syistä. Sanakirjamääritelmän mukaan turha merkitsee tuloksetonta, hyödytöntä, hukkaan mennyttä, tarpeetonta tai merkityksetöntä. Sellaisia kuvauksia kukaan ei halua liittää omaan työhönsä.

Se, mik ä on turhaa työtä, riippuu paljon työn luonteesta. Tuotekehittelyn ammattilaisia kouluttava Tom Isaksson on listannut seitsemän klassista hukan muotoa, jotka sopivat varsin moneen työhön.

Aikaa voi tuhlaantua esimerkiksi seuraavan työvaiheen odottamiseen, työn tai materiaalin siirtelyyn varastosta tai prosessista toiseen, tai prosessissa voi olla huonosta suunnittelusta johtuvia turhia vaiheita. Tarpeeton liikkuminen, kuten työkalujen tai tavaroiden etsiminen tai viat, jotka aiheuttavat tarpeettomia keskeytyksiä työhön, ovat yhtä lailla aikasyöppöjä.

Hukkaa syntyy myös, jos tavaroita tai palveluita tuotetaan yli tarpeen tai jos valmiita tai seuraavaa työvaihetta odottavia tuotteita varastoidaan enemmän kuin tarvitaan.

On myös aikaavieviä töitä, joita ei voi jättää tekemättä. Eräs tuttavani kertoi havahtuneensa siihen, että sähköposteihin vastaaminen on työtä siinä missä kaikki muutkin tehtävät. Se ei ole työtä, joka hoituu tuosta vain oman toimen ohessa.

Turha työ aiheuttaa turhautuneisuutta. Itseäni on turhauttanut eniten, jos olen tehnyt päällekkäistä työtä tai joutunut tekemään saman työn kahteen kertaan oman mokan takia.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat