Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Kuinka meistä oikein tuli näin törppöjä?

Tasa-arvoinen Suomi? Sivistynyt Suomi? Hiljaiset ja vaatimattomat suomalaiset? Mistähän niitä löytäisi?

Meistähän on tulossa – ja osasta jo tullutkin – mölyäviä, itsekeskeisiä barbaareja. Jäljellä on paljon hyvää, mutta sekin alkaa hukkua yleisen tyhmyyden karjuntaan.

Se huutaa, joka pelkää.

Ihminen piirtää mielessään ympärilleen erilaisia piirejä, joiden kanssa hän on me. Ulkopuolelle jäävät he tai ne, vieraat ja viholliset.

Kun muuttuva maailma alkaa pelottaa, nuo luottamuksen piirit supistuvat: ulkokehällä suomalaisiin, sisäkehällä oman navan ympärille.

Tuota linnoitusta uuden ajan barbaari puolustaa torjumalla kaikki tosiasiat ja arvot, jotka eivät palvele hänen omaa etuaan. Hyvästi kansainvälisyys, hyvästi sivistys.

Ihmiset eivät enää häpeä tietämättömyyttä, vaan ylpeilevät sillä. Miksi pitäisi tietää mitään, kun kaikki löytyy Googlesta, ja jokainen voi itse päättää, mikä on totta.

Tietämättömyys on huumetta itsetunnolle. Mitä vähemmän ihminen osaa tai tietää, sitä helpommin hän yliarvioi omat kykynsä.

Tiedon mukana kuolevat asiantuntijat, kaikki jotka sanovat ihmiselle, mitä hänen pitäisi tehdä tai ajatella. Kun kaikki on totta, kaikki on myös sallittua.

Kun ihmisestä tuntuu joltain, hän saa huutaa sen somessa koko maailmalle. Siellä viha löytää aina kohteensa – ja susikuoron, joka ulvoo mukana.

Hyväksytyn käytöksen rajat kaatuvat ensin verkossa, sitten sen ulkopuolella. Vihapuheesta tulee normaalia, öykkäröinnistä sallittu tapa ajaa omaa etuaan.

Maailma muuttuu ehkä nopeammin kuin koskaan, aivan uusilla tavoilla ja suuntiin, joita on hyvin vaikea ennakoida. Käy yhä monimutkaisemmaksi käsittää, mikä ajaa ihmiset vetäytymään tuttuihin ja turvallisiin pakopaikkoihin: nostalgiaan, nautiskeluun, eri tavoin omaan itseensä ja menneisyyteen.

Liian vaikeisiin asioihin voi suhtautua vain tunteella. Usein se on pelko, jota seuraa viha.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat