Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Täydellisiä ajoituksia joulunajan askareissa

Joulunajan päättävään hiivanuuttiin on vielä aikaa yksitoista päivää, joten lienee soveliasta viivähtää vielä joulun tunnelmissa.

Joulupäivän aamuna heräsin ihmeeseen. Niin ainakin luulin. Aamupimeässä makuuhuoneen ikkunasta tulvi kirkasta valoa. Arvelin joulun tähden syttyneen.

Ihme olisi ollut myös, jos tähteä seuraamaan olisi jostain löytynyt kolme viisasta miestä.

Itsekin sain unenpöpperössä riittävästi viisautta takaisin tajutakseni, ettei tähden valo voi heittää varjoja huoneen laipioon.

Vilkaisu ulos ikkunasta vahvisti oikeaksi aavistukseni, että jätevesipumppaamon häiriövalohan siellä ulkona kimmelsi.

Vanhat joulumuistot tulvahtivat mieleen. Kiinteistökohtaisen vesihuollon aikaan jätevesikaivo tuppasi täyttymään juuri jouluna, jolloin sen tyhjentäminen oli mahdollisimman hankalaa.

Mutta nyt vesiosuuskunnan aikaan pumppaamon merkkivalon palaminen ei ole katastrofi. Pumpun rele laukeaa joskus pakkasen kiristyessä tai lauhtuessa nopeasti. Pumppu alkaa taas toimia, kun katkaisijan nostaa ylös.

Mutta ajoitus jouluksi oli sykähdyttävä.

Jouluna sattui toinenkin täydellinen ajoitus.

Aatonaattona aurasin pihapoluilta lunta luotettavana pitämälläni Jacobsen-lumilingolla. Luotettavuus loppui siihen, kun kiertokanki tuli moottorin kupeesta ulos vilkuttamaan joulutervehdykset.

Eiku nettiin etsimään uutta tai mieluummin vähän käytettyä lumilinkoa. Sellainen löytyikin melko läheltä.

Myyjä kehui laitetta kestäväksi ja esitteli, miten se lähtee käyntiin ensimmäisellä nykäisyllä. Kaupathan siitä syntyivät.

Kun sitten kotona aloin käynnistää konetta, ensimmäisellä nykäisyllä nyhtöstartin naru katkesi. Jälleen täydellinen ajoitus.

No, käynnistyskahva oli kädessä, mutta hätä ei. Vanha palvellijani Jacobsen sai ryhtyä varaosakoneeksi. Elimensiirrossa sen käynnistysnaru siirtyi nuoremman Hecht-lingon elimistöön.

Ja taas lunta tulvillaan on raikas talvisää.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat