Torin laidalta
Risto
Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi

Torin laidalta

Pitkistä lounaista nautiskellen

Menneinä vuosikymmeninä niin sanotut pitkät lounaat olivat enemmän tai vähemmän maan tapa. Tuntikausia kestäneisiin syöminkeihin liittyi olennaisena osana alkoholi. Bisneksiä hoideltiin siinä ohessa.

Toimittajienkin ammattikunnassa pitkät lounaat olivat 1980-luvulla silloin alalla työskennelleiden mukaan tavallisia. Sittemmin ainakin työtahdin kiristyminen on karsinut rönsyt pois työpäivästä.

Arvelen, että muutoksen taustalla on muutakin, sillä toimittajan status työmarkkinoilla ei enää assosioidu herrakastiin. Valokuvien perusteella näyttää siltä, että vuosikymmeniä sitten (mies)toimittajien pukeutuminen pukuun oli tavallista. Tavallista oli myös se, että liike-elämän eliitti järjesti toimittajille kattavan tarjoilun notkuvine pöytineen.

Nyttemmin journalistit ovat tietoisestikin ottaneet etäisyyttä yhteiskunnallisiin päättäjiin ja bisneseliittiin. Pitkät lounaat ovat kadonneet myös tarjoiluista. Työssäni pitkiä lounaita kokemattomana olen omassa elämässäni elvyttänyt perinteen henkiin, tosin muunneltuna.

Vapaapäivinä ja lomilla olen alkanut usein käydä itsekseni kiireettömillä lounailla, jotka ovat kestäneet pari tuntia (vanhanajan pitkät lounaat saattoivat tosin huhujen mukaan kestää kuusi tai seitsemänkin tuntia). Se on ollut miellyttävää vastapainoa työpäivän hätäisille lounaille, joiden päätarkoitus on lähinnä tankata polttoainetta, jotta jaksaa tehdä töitä.

Omista pitkistä lounaistani puuttuu tyystin ilmiön legendaariseksi aikoinaan tehnyt alkoholi.

Seura on tervetullutta, mutta ei välttämätöntä. Yksin kiireettömästi lounastaessa tulee luettua päivän uutistarjonnan pitemmät, taustoittavat artikkelit todennäköisemmin kuin jos jäisi kotiin. Ymmärrys maailmasta lisääntyy. Muiden seurassa pitkän kaavan lounaalla tulee ruokailun siivellä hoideltua sosiaalisia suhteita.

Laadukas lounas on myös mahdollisuus syödä terveellisesti, jos valitsee ravintolan ja annokset oikein. Suosittelen pitkiä lounaita!

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat