Torin laidalta

Torin laidalta

Leijonat vaikeuksien kautta voittoon

Alle 20-vuotiaat pikkuleijonat ovat vuosikymmeniä aloittaneet MM-kisansa joulun aikaan. Suomi on pärjännyt kisoissa hyvin, ja mitaleita on tullut.

Viikonloppuna päättynyttä turnausta ei ollut helppoa seurata livenä, sillä Kanadassa ottelut pelattiin silloin, kun meidän tavisten oli syytä olla nukkumassa.

Suomen kultaan päättyneessä turnauksessa kiinnitin intohimoisena penkkiurheilijana huomiota erityisesti kahteen asiaan.

Ensinnäkään Suomea ei etukäteen tituleerattu mämmimestariksi asiantuntijoiden taholta. Puolivälierässä mestareita vilisevän Kanadan tullessa vastaan ennakoitu häviö kuulsi jo päälauseissa.

Nuoret herrat päättivät toisin ja ottivat mallikkaan ja vieläpä historiallisen voiton. Kanada ei kotijäillään ollut aiemmin jäänyt ilman mitalia alle 20-vuotiaiden kisoissa mutta kaatui nyt tiukan ottelun jälkeen jatkoajalla 2–1.

Toinen asia, johon kiinnitin huomiota oli se, että nyt Suomella oli mukana myös onnea. Kukaan ei parkunut epäreilusta tuomaripelistä, ruotsalaisten hyvästä tuurista tai vaikeista vastustajista. Suomea ei haitannut myöskään kanadalaispuolustajan mailan katkeaminen jatkoajalla.

Sveitsiä vastaan pelattu välieräpeli alkoi tuntua harjoittelulta finaalia varten, sillä Suomen näytös oli käytännössä ohi jo ensimmäisessä erässä.

Erityisen hyvin muistan aikuisten Leijonien ensimmäiseen kultaan päättyneen MM-turnauksen Tukholmassa vuonna 1995.

Tuolloin joukkueen kapteenilta Timo Jutilalta kysyttiin, kuka olisi mieleinen seuraava vastustaja. Jutila vastasi ykskantaan, että ei ole mitään väliä, kaikki pelit tästä eteenpäin on voitettava. Voitettava siis oikeat pelit.

Nuorten leijonien kultajoukkueen kapteeni Aarne Talvitie loukkaantui finaalissa, mutta kapteenin elkein hän näytti mallia vastuusta ja pyrki jäälle loukkaantuneenakin. Kolmas tärkeä asia oli joukkueen yhteishenki, joka kasvoi kapteenin johdolla turnauksen edetessä.

Finaalissa on mallia meille kaikille siitä, miten hyvä yhteishenki vastaa kentällä yhtä ylimääräistä pelaajaa.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat