Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Ihminen ei ole oman itsensä näköispatsas

Kävin viime viikolla katsomassa tuoreen Juice-elokuvan. Siinä soi monta oman nuoruuteni ääniraitaa, mutta erityisesti minua ilahdutti tekijöiden ote aiheeseen.

Musiikkielokuva olikin ennen kaikkea ihmissuhde-elokuva, kuvaus itseensä keskittyvän rocktähden vaikeasta suhteesta vanhempiinsa, vaimoonsa ja lapseensa.

Juicen särmiä ei sokerihuurrettu näkymättömiin, eikä hänen jokaista mainetekoaan kelattu pakonomaisesti läpi, kuten monissa kotimaisissa suurmieselokuvissa on tullut tavaksi tehdä.

Suurmieskin on aina ihminen, ei oman itsensä näköispatsas.

Muistan opiskeluajoiltani Juicen jo pönäköityneen hahmon, joka piti hoviaan Hotelli Tampereen aulabaarissa oman patsaansa alla. Mestarin sutkautuksille riitti aina kuulijoita enemmän kuin pöydässä oli tilaa.

Siihen aikaan Juice oli vielä musiikillisestikin kovassa vedossa, mutta myöhemmin hän vetäytyi yhä enemmän kunnioitetun rocktaatan rooliin paistattelemaan vanhoilla saavutuksillaan.

Juicen sanataide kukki pitkään myös runokirjoissa, mutta 1970-luvun kapina ja tuoreus olivat jo kadonneet: kupletteja nuoteilla tai ilman, mollisointuja sävelin tai pelkällä musteella,

Kaikki oli ammattimiehen työtä, mutta klassikoita ei Juicen kynästä enää 1990-luvun alun jälkeen syntynyt. Miehestä tuli patsaansa näköinen.

Olen käynyt Juicen haudalla Tampereen Kalevankankaalla. Hänellä on siellä hyvä paikka suurmiesten rivissä, kivenheiton päässä Väinö Linnasta.

Linnakin mykistyi suurten töidensä jälkeen, ensin kirjailijana ja sitten myös fyysisesti, kun aivoveritulppa vei häneltä puhekyvyn vain 64-vuotiaana.

Linna siirtyi suureen hiljaisuuteen 71-vuotiaana vuonna 1992, Juice 56-vuotiaana vuonna 2006. Molemmilta jäi iso perintö, myös henkisesti.

Linna kirjoitti 1900-luvun Suomelle historian, johon useimmat uskovat enemmän kuin tutkimustietoon. Juice loi uskottavan suomenkielisen rockin, joka soi yhä kapakoissa, vaikka mies on poissa.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat