Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Joka sukupolvella on omat kokemuksensa

Viime vuonna suuret ikäluokat muistelivat yhtä suurista yhteisistä kokemuksistaan, Vanhan ylioppilastalon valtausta vuonna 1968.

Omana aikanaan valtaus oli tärkeä tapahtuma vain muutamille sadoille tai enintään tuhansille kapinoiville opiskelijoille. Se ei ollut edes Helsingin vuoden suurin mielenosoitus, vain yksi monista.

Vasta myöhempi mediatoisto on muokannut Vanhan valtauksesta symbolisen historian merkkipaalun, joka Suomessa vertautuu suhteettomasti Pariisin opiskelijamellakoihin ja Tsekkoslovakian miehitykseen, saman vuoden todellisiin uutisiin.

Minulle kaikki nuo tapahtumat ovat pelkkää historiaa, sillä olin niiden sattuessa vasta muutaman kuukauden ikäinen.

Todelliset sukupolvikokemukset voivat leimata ihmisen ajattelua koko hänen loppuelämänsä ajan. Vahvin on yleensä sota.

Tuskin yksikään rintamamies palasi talvi- tai jatkosodasta kotiin samana ihmisenä kuin sinne lähti. Monelta ei paluu tavalliseen elämään enää onnistunut, vaan sota niitti uusia uhreja vielä vuosia päättymisensä jälkeen.

Trauma painui läpi seuraavankin sukupolven, aivan kuten aiemmin sisällissodan jälkeen. Vuoden 1918 haavat olivat niin syvät, että henkiset arvet näkyvät yhä.

Mikä sitten on minun sukupolvikokemukseni – vai onko minulla sellaista?

Kun Itä-Eurooppa vapautui ja Neuvostoliitto hajosi, Suomi ajautui lamaan. Moni koki tapahtumat syvästi, mutta minulla ei koskaan ollut tunnetta, että sukupolveni olisi tehnyt historiaa. Sitä tekivät jotkut muut jossain kaukana, emme me tai ainakaan minä.

Laman uhreja meillä on yhä keskuudessamme, mutta historia on kuitannut tylysti kylmän sodan jälkeisen ylettömän optimismin.

Suurvallat ovat taas vastakkain, yhteinen Eurooppa murenee, ja Suomi seisoo maailman laidalla kuin pikkupoika lakki kourassa odottaen, mitä meille tapahtuu.

Mikä on nykyisten nuorten sukupolvikokemus?

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat