Torin laidalta
Sari
Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Torin laidalta

Kipeäkin historia saa olla näkyvillä

Pitkään mietin, onko 1980-luvulla syntyneellä naisella oikeutta muodostaa mielipide Vierumäen joukkohautoihin haudattujen vainajien siirtohankkeesta – saati kirjoittaa siitä sanomalehteen.

Vaikka aihe on edelleen kipeä, pitäisi sisällissodasta pystyä jo puhumaan moniäänisesti. Olenkin rohkaistunut niistä puheenvuoroista ja mielipidekirjoituksista, joissa toivotaan joukkohaudan säilyvän koskemattomana.

Vaikutusta oli myös sillä, kun arvostamani oikeushammaslääkäri Helena Ranta ja hänen kollegansa arvostelivat siirtourakkaa. Heidän mielestään Vierumäen joukkohauta olisi pitänyt määritellä kiinteäksi muinaisjäännökseksi.

Ranta ja muut kollegat eivät ota suoraan kantaa siihen, pitäisikö hankkeeseen ryhtyä. He kuitenkin muistuttavat sen äärettömästä vaikeudesta.

Lupa antaa mahdollisuuden siirtää vainajat joko punaisten yhteishautaan tai mahdollisten omaisten toivomaan paikkaan. Vainajien tunnistamisesta on kuitenkin tulossa niin vaikea prosessi, että harva arviolta 300 vainajasta tullee tunnistetuksi. Heidät siis siirrettäisiin keneltäkään kysymättä Heinolan hautausmaalle.

Sukulaismieheni muistutti, että punaisten vainajien siirtäminen kirkkomaahan on viimeinen häpäisy, joka aatteensa puolesta kuolleille voidaan vielä tehdä. Siunaaminen ja kirkkomaahan hautaaminen voi loukata monen vainajan vakaumusta, sillä punaisten joukoissa taisteli monia uskonnottomia.

Henkilökohtaisesti minut tekee prosessissa surulliseksi se, että punaisten nykyisen hautapaikan ei katsota olevan heille tarpeeksi arvokas. Ainakin sen soisi olevan tarpeeksi arvokas meille, vainajia seuranneille sukupolville. Ei ole oikein hävittää historiaa – silloinkaan, kun historia tekee kipeää.

Keskellä teollisuusaluetta sijaitseva hautapaikka on kaikessa kauheudessaan jokapäiväinen muistutus siitä, mitä on tapahtunut. Vaikka arvet haalenevat, ei sisällissotaa tule unohtaa. Sillä jos unohdamme, ja siivoamme ikävän menneisyyden näkyviltä, voi se tapahtua uudelleen.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat