Torin laidalta

Torin laidalta

Lentokoneeseen vain jakkupuvussa

Miten joku voi olla niin lapsellinen – siinä lause, jonka sävyä ei tarvitse arvailla. Mutta mihin perustuu ajatus, jonka mukaan lapsellisuus on negatiivista? Omalla kohdallani lapsellisuudesta on ollut silkkaa hyötyä. Se on toiminut jopa astinlautana kohti unelmia. Nuorena ylioppilana hain opiskelemaan Tampereen yliopistoon tiedotusoppia. Olin valmistautunut pääsykokeisiin orjallisesti ja aulassa ihmettelin, että onpas täällä porukkaa. Päättelin, että samaan aikaan järjestetään varmasti monen eri tieteenalan pääsykokeet. Vasta jälkikäteen minulle selvisi, että kaikki sadat ihmiset olivat tavoittelemassa opiskelupaikkaa juuri tiedostusopin laitokselta, johon minä onnistuin pääsemään sisään. Lapsellisuus suojelee turhalta stressiltä ja yliyrittämiseltä. Kaikesta ei kannata ottaa selvää etukäteen.

Matkustin ensimmäistä kertaa lentokoneessa 15-vuotiaana. Nykyään olen lentolakossa ja muistelen ensimmäistä lentomatkaani ristiriitaisin tuntein. Ennen matkaa Yhdysvaltoihin minulla oli kaksi huolenaihetta yli muiden. Ensinnäkin minun piti jättää rakas hevoseni kuukaudeksi, ja juuri tuon kuukauden aikana järjestettiin Villivarsa-cupin karsinnat. Kyllä kirpaisi. Mieluummin olisin hypännyt Korpilahden isolla kentällä esteiden yli kuin lentänyt Atlantin yli johonkin Amerikkaan.

Lapsellinen ihminen on tyytyväinen elämäänsä kotikulmilla. Reissuksi riittää visiitti naapurikuntaan. Lapsellisuuden an-siosta ihminen näkee hyvät asiat lähellään. Ruoho ei ole vihreämpää aidan toisella puolella.

Toinen suuri huolenaihe ennen USA:n matkaa oli pukeutumiskoodi. Minulla ei ollut jakkupukua, ja ajattelin, että on supernoloa, jos olen Helsinki–Vantaan ainoa farkkuihin pukeutunut matkustaja. Ei minulla ollut mitään käryä siitä, että lentokentälle voi mennä ihan normaaleissa vaatteissa.

Lapsellisuus tekee elämästä hienoa siksi, että luksusasiat todella ovat luksusasioita. Jos minä saisin päättää, lentäminen olisi sen verran juhlallinen ja kallis juttu, että kentälle mentäisiin ykköset yllä.

Anna Onali-Ovaska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat