Torin laidalta
Taina
Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi

Torin laidalta

Jopa tuli yhdelle pissalle hintaa

Noin puolet Suomessa kuolevista on vanhuksia. Hyvin moni saa siis elää pitkän elämän. Siitä pitäisi riemuita, sillä näin ei suinkaan tapahdu kaikissa maissa. Sen sijaan meillä harmitellaan, kuinka kalliiksi kasvava vanhusväestö tulee yhteiskunnalle.

Heinolan kirjastossa vieraillut toimittaja ja kirjailija Minna Lindgren kertoi, kuinka koko Suomi peilautuu sodan kokeneen sukupolven kautta. Tuo sukupolvi meni suoraan koulusta sotaan, sodan jälkeen suoraan koulusta töihin ja perhettä perustamaan.

1940–1950-luvuilla läpi koko yhteiskunnan kaikki näkivät saman päämäärän: nyt raadetaan sen takia, että meillä olisi parempi Suomi, jossa välitämme toisistamme, jossa on hyvinvointia ja tasa-arvoa. Se on ollut mieletön visio.

Tavoite saavutettiin, mutta aikaa se vei. 1960-luvulla tulivat ensimmäiset sosiaalipuolen tuet, 1970-luvulla kaksi ratkaisevaa tekijää: terveyskeskus ja peruskoulu, sitten päivähoito.

1960-luvulla syntynyt Lindgren kuului ensimmäisiin kaiken saaneisiin. Hän sai ilmaisen peruskoulun, ilmaisen hammashoidon ja soittotunnitkin.

Kun sodan käynyt sukupolvi siirtyi eläkkeelle 1980-luvulla, näytti, että raataminen kannatti. Hyvinvointivaltio oli saavutettu. Meillä oli hyvä työturva, työttömyysturva, sosiaaliturva, terveydenhuolto ja tasa-arvoinen koulutus korkeakouluun saakka.

Sitten kun Suomen hyvinvoinnin rakentaneet miehet ja naiset ikääntyivät ja tarvitsivat ensimmäisen kerran jotain, sanottiin, ettei meillä ole varaa.

Moni ikäihminen muutti yksityiseen palvelutaloon, kun ei muualle päässyt.

Palvelutalossa on monenlaisia palvelumaksuja. On myös maksu siitä, että ylipäänsä saa palvelua.

Lindgren mainitsi esimerkin maksusta vuodelta 2010. Housut alas: 14 euroa. Housut ylös: 16 euroa. Tulee siinä yhdelle pissalle hintaa.

Kirja-arvostelussa Lindgreniä on sanottu sivistyneeksi huulenheittäjäksi.

Hän itse toivoo, että hänen kirjansa saisivat ihmiset ajattelemaan.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat