Torin laidalta
Risto
Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi

Torin laidalta

Mäkihyppytorni – turhakerakennelma

Mitkä ovat Suomen turhimpia rakennelmia? Provosoiva vastaukseni on otsikossa. Vastaukseni herättänee tunteita intohimoisten hiihtourheilun ystävien keskuudessa. Voipa moni suomalainen olla sitäkin mieltä, että mäkihyppytornit ovat olennainen osa suomalaista kulttuurihistoriaa.

Kuopiossa käytiin viime keväänä poliittista keskustelua Puijon suurmäen purkamisesta. Puijolla hypättiin vuosikausia maailmancupin osakilpailuja. Yleisön kiinnostus kisoihin kuitenkin hiipui vuosi vuodelta, ja viimeisin osakilpailu oli kevättalvella 2016. Lopulta kaupunki sulki rahahanat, ja isot kisat ovat historiaa ainakin toistaiseksi.

Puijon Hiihtoseurassa oli viime keväänä noin 20 suurmäestä hyppäävää mäkihypyn harrastajaa. Heidän lisäkseen pienemmistä mäistä hyppääviä harrastajia oli kymmenkunta.

Viimekeväisen tiedon mukaan Puijon mäkien ylläpito ja kunnostus maksaa vuosittain noin 330 000 euroa. Ylläpidosta ja kunnostuksesta huolehtii Kuopion kaupunki. Kaupungin tilastojen mukaan suurmäkeä käytettiin vuonna 2017 vajaat 300 tuntia.

Lisenssihyppääjien eli varttuneempien, vähintään kansallisen tason mäkihyppääjien, määrä on romahtanut Suomessa viimeisimmän kymmenen vuoden aikana.

Mäkihyppy on urheilumuoto, josta ei koskaan tule suurten joukkojen harrastamaa urheilua tai liikuntaa. Harvalla on tarvittavaa rohkeutta laskea alas pienemmästäkään hyppyrimäestä kuin Kuopion tai Lahden suurmäestä. Jos jollekin paikkakunnalle rakennetaan urheiluhalli, siitä yleensä hyötyy paljon suurempi joukko kuntalaisia ja kaupunkilaisia.

Kannattaako kaupungin maksaa vuosittain yli 300 000 euroa muutaman kymmenen ihmisen harrastamisen mahdollistamisesta? Mäkihyppy urheilumuotona on sellainen, että vuosittaisia kunnostustoimia ei voi jonakin vuonna jättää väliin; hyppääjien turvallisuudesta on huolehdittava, vaikka mäkeä käyttäisi vain pari ihmistä vuosittain.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat