Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Torin laidalta

Juurihan minä sanoin sinulle

Oppiminen ei ole sitä, että oppilas on saanut opetusta tai perehdytystä, sanoo professori oppimisen ja opetuksen perusteiden videoluennolla. Hyvä kun sanoo, sillä tämä asia unohtuu usein arkielämässä.

Kun olen ollut itse oppilaana, olen ihmetellyt, miksi minun oletetaan oppivan ja muistavan heti kaiken, mitä minulle on sanottu ensimmäistä kertaa. Mutta yhtä monet kerrat olen ihmetellyt, miksi toinen ei opi, vaikka juurihan minä sanoin, mitä pitää tehdä.

Oppiminen ja etenkin itsenäinen suoriutuminen tehtävästä edellyttää myös sitä, että oppija pystyy ottamaan opittavan asian haltuun, sanoo professori. Tämä vaatii usein aikaa.

Kurssin aikana saan pohtia omia ennakkokäsityksiäni oppimisesta ja laatia kuvitteellisen esimerkin hyvästä ja huonosta oppimistilanteesta. Kirjoitan koulumuistosta, jossa opettaja huusi koko luokalle ja nimitteli meitä. Kurssin edetessä opin, että opettaja sovelsi indoktrinoivaa opetusmenetelmää, joka ei ole kasvatuksellisesti hyväksyttävää opetusta. Lapsena koettu tunne epäoikeudenmukaisesta kohtelusta vahvistuu.

Onnistuneessa oppimistilanteessa kuvailen erästä lasta, joka oppi ankarasta vastustuksestaan huolimatta luistelemaan. Vielä siinä vaiheessa en tiedä, että oppimista voidaan tarkastella jopa neljästä eri teoreettisesta näkökulmasta, joista mikään ei liity yksinomaan oppimisen psykologiaan.

Opin, että oppiminen liittyy oleellisesti siihen sosiokulttuuriseen ympäristöön, jossa ihminen kasvaa osaksi yhteisöään, vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Myös tekniset välineet ovat muuttaneet kykyämme oppia jo paljon ennen kuin digitalisaatiosta tiedettiin mitään.

Oppimisraportti on laadittava työn ohessa, vaikka joulu lähestyy. Mikroaaltouuni on myös aivan pakko pestä puhtaaksi, vaikka oikeasti pitäisi kirjoittaa variaatioteoriasta, sosiokulttuurisesta näkökulmasta, kollektiivisesta älykkyydestä ja konstruktiivisesta linjakkuudesta. On jälleen aika oppia jotakin uutta – myös motivaation eteen on välillä tehtävä töitä.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat