Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Iltaisin pää tyhjenee javalla

Olen uimisen lisäksi aloittanut toisenkin harrastuksen, opiskelun. Kälyn yllyttämänä päätin, jälleen, ryhtyä puskemaan läpi ohjelmoinnin perusopintoja Helsingin yliopiston verkkokurssilla.

Tietohallintokollega ihmetteli, miten aikaa ja energiaa riittää töiden jälkeen vielä tällaiseenkin.

Vastaus kuuluu, että ihmeen hyvin. Asia olisi eri, jos olisi tarkoitus kirjoittaa novelleja vapaa-ajalla. Tuskin kirjoittaisin. En halua kirjoittaa edes päiväkirjaa, hyvä kun ostoslistan kirjoittaminen kiinnostaa. Merkkimäärä tulee niin sanotusti täyteen työpäivän aikana.

Heittäytyminen ohjelmoinnin maailmaan on riittävän erilaista, jotta se tuntuu harrastukselta. Pääkopasta on kaiveltava välillä yläkoulun matematiikkaa, välillä kivikautisia atk-opintoja.

Iltaisin teini ihmettelee, että ”taasko sä teet niitä koulujuttuja”?

Taas. Se tuntuu nimittäin aika mahtavalta, kun huomaa ymmärtäneensä jotakin uutta.

Perhe kannustaa kiitettävästi ehtolausekkeiden parissa askartelevaa äitiä, joka katsoo televisiota puolella silmällä ja on asemoinut kielen keskelle suuta pitkälle kevääseen.

Parasta opiskelussa harrastuksena on, että siitä ei tarvitse ottaa kummoisia paineita. Kun ensimmäisen jakson sai palautettua määräaikaan mennessä, voi loput kurssista suorittaa halutessaan täysin omaan tahtiin.

Verkkokurssin kautta olisi myös mahdollista tavoitella opinto-oikeutta, mutta se ei ole minun päämääräni. Haluan vain oppia ymmärtämään edes ohuen siivun tästä ympäröivästä digitaalisesta maailmasta.

Helsingin yliopiston mooc- eli massive open online course on kaiken lisäksi toteutettu niin, että aiheeseen aiemmin perehtymätönkin pääsee jyvälle riittävien toistojen avulla.

Ja kuka tietää, ehkä innostun myöhemmin opiskelusta niin, että tavoittelen sillä jotakin muuta kuin aivojen rassaamista harrastuspohjalta.

Joku tekee sudokuja, toinen villasukkia ja kolmas koodaa javaa.

Pääasia on, että työasiat häipyvät mielestä ja tilalle tulee jotakin muuta.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat