Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Silmäkarkilla rahaa köyhiltä köyhille

Hymyilevät hedelmät hyppivät hihkuen pinoon ja hajoavat, kun yrmeä mätä omena räjähtää. Viikingit purjehtivat ryöstöretkelle Eurooppaan, mestarietsivä jäljittää suurrikollista läpi Lontoon ­kujien, ja Aku Hirviniemi vääntää vitsejä, kun rakennusmestari Harjakainen kaahaa katujyrällä tuhatta ja sataa.

Kyse ei ole lauantai-illan televisiotarjonnasta, vaan ihan tavallisista automaattipeleistä, joita tapaa lähes joka marketin aulassa ja baarin nurkassa.

Pitkälle on kehitys kulkenut 1980-luvun pajatsoista ja hedelmäpeleistä.

Monopolina pelejä pyörittävällä valtionyhtiö Veikkauksella on samanlainen kaksoisrooli kuin Alkolla: Sen pitäisi kerätä rutkasti rahaa valtion valitsemiin hyviin tarkoituksiin, mutta samalla pitää huoli, etteivät ihmiset sorru liiaksi myytyihin paheisiin.

Ei ole aivan yksinkertaista tuottaa viinan ystäviä ilman alkoholiongelmia ja viihdepelaajia ilman peliriippuvuutta. Joku lipsuu aina kohtuukäytön tuolle puolen.

Veikkauksen pelit eivät periaatteessa saisi houkutella lapsia, eivätkä muutenkaan olla visuaalisesti tai viihdearvoltaan liiaksi pelaajaa koukuttavia.

Voin kokemuksesta kertoa, että kyllä ne ovat. Ja keitähän hilpeästi poksahtelevat hymynaamaiset hedelmät houkuttelevat, jos eivät lapsia?

Kun vanhan pelin viehätys kuluu loppuun, ilmestyy koneeseen uusi ja hienompi – lähes joka kuukausi, ja mainoskampanjan kera.

Veikkauksen rahat tekevät paljon hyvää, mutta mikään Robin Hood se ei ole. Iso osa pelaajista on eläkeläisiä tai muita pienituloisia ihmisiä, joista monet pelaavat enemmän kuin heillä olisi varaa.

Veikkaus ottaa köyhiltä ja antaa köyhille. Yhtiö puolustaa pelien kehittämistä ja mainontaa sillä, että muuten ihmiset liukuvat viihteellisempiin netti­kasinoihin. Niiden tuotto menee yksityisille yhtiöille, jotka ottavat keneltä tahansa ja antavat vain omistajilleen.

Molemmat vaihtoehdot ovat huonoja, mutta kumpi niistä on pahempi?

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat