Torin laidalta
Sari
Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Torin laidalta

Ei, se ei todellakaan ole vain autopeli

Sinä hieman toisella kymmenellä olevan alakouluikäisen lapsen vanhempi, esitän sinulle kysymyksen. Ostaisitko lapsellesi ajanvietteeksi pornografiaa, tai yrittäisitkö salakuljettaa lapsesi elokuvateatteriin katsomaan K18-ikärajan saanutta elokuvaa?

Voin vastata puolestasi: et tietenkään. Mutta miksi kuitenkin ostat lapsellesi konsolipelin, jossa ihmisiä kidutetaan, heidän ylitseen ajetaan erilaisilla ajoneuvoilla, heitä sytytetään tuleen polttopulloilla tai harrastetaan autossa seksiä prostituoidun kanssa?

Moni alakouluikäinen nassikka näyttää pelaavan täyttä päätä aikuisten pelaajien keskuudessa valtavaa suosiota nauttivaa Grand Theft Auto -pelisarjaa. Jos vanhempi ei tutustu peliin sen nimeä pidemmälle, ei ole ihme, mikäli pelin tulee hankkineeksi sitä kinuavalle juniorille.

Ymmärrän täysin, miksi peli kiehtoo aikuisia. Taidokkaiden grafiikoiden ja monipuolisen juonen kuljettamana pelaaja tuntee olevansa osa hyvää rikoselokuvaa. Nautin suunnattomasti hyvistä rikoselokuvista, -sarjoista ja -kirjoista, joten halu hypätä osaksi tarinaa ei ihmetytä lainkaan. Aikuiset voivat uppoutua kotisohvillaan eri tavoin väkivaltaan ja moraalittomuuksiin, mutta olla silti ihan kunnollisia kansalaisia.

Mutta kun ihmisiä hakataan hengiltä, nuppi vedetään sekaisin milloin viinalla, milloin huumeilla tai kun maksullinen nainen suorittaa palveluksiaan, ei kyseessä ole lapsille sopiva viihde – tai harmiton autopeli, kuten monet tuntuvat ihme kyllä edelleen uskovan.

G TA ei ole pelkkää väkivaltaa ja seksiä. Peli sisältää myös huumoria ja sarkastista parodiaa nykypäivästä, mutta tämä ei alakouluikäiselle avaudu millään tavalla. Hän ajaa autoilla ihmisten yli, ampuu heitä lähietäisyydeltä päähän tai maksaa sylitanssista strippiklubilla – eikä takuulla kunnolla ymmärrä kokemaansa.

Toiveeni vanhempana on, että kiinnostut lapsesi pelaamisesta. Älä anna jälkikasvun puijata sinua ostamaan peliä siksi, että kaikki muutkin sitä pelaavat (eivät muuten pelaa!) tai siksi, ettet vain jaksa ottaa asioista selvää.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat