Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Kanasta voi tykätä syömättä sitä

Alkuvuodesta kirjoitin tällä palstalla siitä, että olin lisännyt valkoisen lihan syöntiä. Minua valistettiin, että olin ymmärtänyt asian jotenkin väärin. Se terveellinen valkoinen liha ei olekaan sian silavaa, vaan kanaa.

Kyllähän minä kanastakin tykkään. Olen tykännyt kirjaimellisesti koko ikäni. Ensimmäinen lemmikkieläimeni oli kana. Sain sen lahjaksi kummitädiltäni kohta syntymäni jälkeen.

Kummilahjakanani oli väriltään kokomusta. Siihen aikaan kanat olivat yleensä ruskean kirjavia. Valkoinen leghorn-rotu teki vasta tuloaan kotitarve­kanaloihin.

Kun siis sanon, että tykkäsin kanasta jo pikkupoikana, se ei tarkoita, että olisin silloin syönyt kanaa. Eihän kanoja silloin syöty. Broilerin pistäminen pataan muutaman viikon ikäisenä olisi ollut anteeksiantamatonta tuhlausta.

Kanojahan pidettiin munien takia, eikä ikälopussa, loppuun munitetussa kanassa ollut paljoa syömistä. Se olisi pitänyt kypsentää kuikkareseptillä. (Kynitty kuikka asetetaan saunan kiukaalle. Kiuasta korvennetaan, kunnes kuikka on kypsä. Kuikka on kypsä, kun vispilän varpu uppoaa kiuaskiveen.)

Kananmunia syötiin tuolloin estoitta, koska kolesterolista ei tiedetty mitään. Minulla oli etuoikeus syödä nimikkokanani munat. Mustan kanan munat olivat ruskeita, joten ne erotti helposti tavallisista, valkoisista kanankevennyksistä.

Musta kanani muni säännöllisesti vielä kahdeksanvuotiaana. Ja olisi varmaankin muninut vielä monta vuotta pitempäänkin, ellei naapurin koira olisi ollut niin valveutunut, että se arvosti valkoista lihaa. Koira murtautui kanatarhaan ja tappoi kaikkia kotkottimet. Ainakin melkein kaikki.

Myöhemmin selvisi, että yksi kana oli pelastunut verilöylystä. Syksyllä ilman viiletessä se pyrki takaisin kotihäkkiinsä. Koko kesän metsässä eleltyään se oli hyväkuntoinen ja lumivalkoinen kuin talvipukuinen riekko.

Siinähän se tuli todistettua, että luonnossa liikkumisella on tervehdyttävä ja elimistöä puhdistava vaikutus. Ellei satu joutumaan ketun tai kanahaukan ruokalistalle.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat