Torin laidalta
Taina
Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi

Torin laidalta

Tiedän mitä haluan, ei tarvitse tuputtaa

Kun menen kauppaan tai kahvilaan, tiedän yleensä mitä haluan. Silti myyjä kassalla tahtoo varmistaa, tarvitsenko vielä jotain. Vaikka sellaista, joka olisi juuri nyt tässä tarjouksessa, vaikkapa kolme kahden hinnalla.

Jos otan kahvilassa pelkän kahvin, kassa kysyy, tuleeko kahvileipää. No ei tule. Se olisi tässä lautasella, jos olisin halunnut sellaisen.

Kun ostan kirjakaupasta kirjan, kassa kertoo, että meillä olisi tässä almanakkoja. Vai niin. Olen kyllä hankkinut ne jo aikaa sitten.

Jos poikkean kioskilla ostamassa vaikka postimerkkejä, myyjä kertoo, että nyt saisi illaksi kotiin halvalla kolme dallaspullaa. En syö dallaspullia illalla enkä koskaan muulloinkaan, enkä myöskään tarjoa niitä muille.

Aikoinaan kun kävin maksamassa bensan huoltoasemalla, myyjä tarjosi aina edullisia suklaapatukoita. Lopulta kerroin, että olen syönyt suklaata viimeksi kymmenvuotiaana.

Ruokakaupassa saa yleensä asioida rauhassa. Joskus kyllä kassalla vihjaistaan, että nyt olisi lotossa jättipotti. Ehkä lottoan, ehkä en.

Jos ottaa pienenkin lainan, rahoitusyhtiöltä alkaa tulla yhteydenottoja lainaturvasta. He ovat ajatelleet vain minun parastani. Elämässähän voi aina tulla eteen yllättäviä tilanteita.

Tiedän, että kyse on markkinoinnista ja myynnin edistämisestä eikä tarkoituksena ole ärsyttää asiakasta.

Silti ärsyttää. Toki aina voi vastata ystävällisesti ei kiitos. Mutta aina ei jaksaisi. Silloin alkaa karttaa tuputtamispaikkoja. Joskus vain harmituttaa, että joku muu tuntuu tietävän, mitä tarvitsen.

Tähän mainontakin perustuu. Luodaan tarpeita, joita ei oikeasti ole. On tosi epäekologista ostaa tavaroita, joita ei tarvitse. Ei ole myöskään terveellistä syödä pullia tai patukoita, vaikka niitä saisi kuinka halvalla.

Onneksi on kaksi paikkaa, joissa saa olla rauhassa: kirjasto ja Alko. Molemmissa voi vapaasti kierrellä hyllyjen välissä. Jos tarvitsee apua, voi kysyä henkilökunnalta.

Mutta tiskillä ei tuputeta mitään.

Taina Kivijärvi
taina.kivijarvi@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat