Torin laidalta
Janne
Pussila
janne.pussila@itahame.fi

Torin laidalta

Positiivisia uutisia

Ilonpilaajat pidättivät Itävallassa viisi hiihtäjää, joista yksi saatiin kiinni rysän päältä, kun hän oli neula kätensä sisässä tekemässä verensiirtoa.

Tapauksesta tekee poikkeuksellisen se, että kovia aikoja elävät nuoret miehet ovat jo tunnustaneet kaiken.

Putkaan heitettyjen joukossa olisi pitänyt olla myös ne kaksi brittihiihtäjää, jotka hiihtivät miesten 15 kilometrin kisan ilman paitaa, mikä on rikoksena karmiva, vaikka olisi kuinka lämmin.

Pidätetyistä nimekkäin oli Aleksei Poltoranin. Kun lukee kilpailukuvauksia Poltoranin voittamista kisoista, löytyy sieltä ilmauksia kuten ”hirvittävää kyytiä”, ”hurja suoritus” ja ”hirmuveto”, mitkä kuulostavat nykyisen tiedon valossa aika irvokkailta. Moni muistaa vielä viime vuoden Salpausselän kisat, missä ”odotettua kovempi” Poltoranin ”tykitti hirvittävällä vedolla” 15 kilometrin kisan ylivoimaiseen voittoon. Olin itsekin paikalla ihmettelemässä, kuinka maailman huiput murskasivat tuttuja nousuja.

Kun selostaja tänään hehkuttaa Therese Johaugin ”ylivoimaa”, on syytä muistaa hiihtokuningattaren historia. Johaug on määrätietoisesti esiintynyt oikeusmurhan uhrina, vaikka ainoa oikeusmurha oli vain 18 kuukauden tuomio anabolisista steroideista. Johaug on hyvin kaunis nainen, mikä ei ole ainakaan haitaksi sympatian keräämisessä. Halu unohtaa koko asia tai uskoa huulirasvateoriaan elää vahvana, vaikka järki, todisteet ja lajin luonne huutavat täysillä korvaan kaikkea muuta.

Sitten kuvaan astuvatkin jo venäläiset. Tuoreessa muistissa on vielä esimerkiksi Sotshin olympialaiset 2014, missä venäläisten turbonappina oli todistetusti valtiollinen lääketieteellinen ohjelma. Seefeldissä doping-kysymyksistä tuohtuu Jelena Välbe, joka oli Venäjän hiihtomaajoukkueen johdossa myös Sotshissa.

En tunne itseäni huijatuksi, sillä suhtaudun huippu-urheiluun jo sopivan kyynisesti. Uskon silti, että suurin osa huipuista pelaa näinä päivinä sääntöjen mukaan. En tyrmää toisenlaistakaan näkökantaa, mutta haluan uskoa näin, jotta voisin nauttia epäinhimillisen kovien urheilijoiden suorituksista. Ei silti olisi ihme, vaikka kisoista kantautuisi vielä muitakin positiivisia uutisia.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat