Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Torin laidalta

Virheen pelkääminen opettaa varovaiseksi

Kun opetin 1990-luvulla koiralleni noutamista, eläimelle annettiin puukapula ja kun se pureskeli esinettä, sitä kiellettiin. Koirani oppi noutamaan ja teki, mitä siltä pyydettiin, muttei se oppinut nauttimaan tehtävästä koskaan.

Nykyisille koirilleni noutaminen opetettiin positiiviseen vahvistamiseen perustuvien menetelmien avulla.

Positiivinen vahvistaminen tarkoittaa koiran käytöksen vahvistamista niin, että tilanteeseen lisätään jotakin koiran mielestä mieluisaa, esimerkiksi namipalkkio, joka motivoi koiraa työskentelemään. Virheistä ei rangaista eikä niitä noteerata, vaan koira palkitaan jokaisesta edistysaskeleesta. Tarkoituksena on, että koira oivaltaisi itse, mitä sen halutaan tekevän.

Tiedän koiria, jotka ovat oppineet noutamaan jopa kahdessa päivässä, mutta meiltä taidon oppimiseen meni noin viisi viikkoa. Harjoitusvideot todistavat, että kouluttaja on ollut usein myöhässä palkitsemisensa kanssa, mutta tästäkin huolimatta koirani osaavat noutaa.

Mikä tärkeintä, ne nauttivat tekemisestä.

Kaikki koiraharrastajat eivät ole positiivisten metodien kannalla. Eräs koiranomistaja kertoi elämänlaatunsa parantuneen, kun hän päätti poistua oman rotunsa harrastajien Facebook-ryhmästä.

Hän ei halunnut enää pahoittaa mieltään positiivisen vahvistamisen vastustajien takia.

Ihmisen ja eläimen oppiminen on erilaista, mutta olen miettinyt, millaisia tuloksia positiivisen vahvistamisen soveltaminen toisi koulumaailmaan tai työelämään. Ihminen haluaa tietää, miten epäonnistuminen vältetään, mutta oppisimmeko luovuutta, jos meidän ei tarvitsisi pelätä virheitä?

Pelko opettaa vain varovaiseksi. Jos onnistuminen huomattaisiin, uskaltaisimmeko innostua ja tavoitella sellaista, jota muut pitävät mahdottomana?

Yksi asia pätee aivan varmasti ihmisiin ja koiriin. Motivaatio katoaa, jos palkkio jää tulematta tai sitä ei pidetä tavoittelemisen arvoisena.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat