Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Saisiko saman suomeksi, kiitos!

Ennen vuodenvaihdetta sähköpostin roskapostikansioon ilmestyi viesti, jonka lähettäjä oli Traffic Management Finland.

Sähköpostin suodattimet olivat tulkinneet lähettäjän epäilyttäväksi, vaikka kyseessä olikin valtion omistama osakeyhtiö. Traffic Management Finland -konsernin taustalla toimii liikenne- ja viestintäministeriö.

Konserni tunnetaan siis nimellä Traffic Management Finland Group (TMFG). Emoyhtiö on Traffic Management Finland (TMF).

Tytäryhtiöitä ovat muun muassa rautatieliikenteestä vastaava Finrail, meriliikenteestä Vessel Traffic Services Finland (VTS Finland) ja lennonvarmistuksesta vastaava Air Navigation Services Finland (ANS Finland).

Englanninkieliset nimet ovat kuulemma tarpeen, koska liikenteenohjaustoiminta on kansainvälistä ja kansalaisrajapinta on etäämmällä, kun suurin osa toiminnasta tapahtuu yritykseltä yritykselle eli b2b, kuten näissä piireissä asia ilmaistaan.

Tämä hieman mystisen kuuloinen Traffic Management Finland on vuodenvaihteen jälkeen lähettänyt useammankin tiedotteen sähköpostiin. Suomenkielisen sanomalehden toimittajana en siis ilmeisesti edusta kansalaisrajapintaa.

Kestoärsytystä aiheuttavat myös englanninkieliset tittelit ja ammattinimikkeet. Ymmärrän, jos bisnestä tehdään pääasiassa ulkomaille, mutta olisiko ihan mahdoton ajatus kuitenkin suomentaa ne, vaikka ihan varmuuden vuoksi.

Key account manager, cloud architect tai back end developer eivät kerro alaa tai asiaa tuntemattomalle mitään.

Työssä tulee ongelmia vastaan, kun ihmisille pitäisi saada juttuun titteli, mutta ne ovat edellä mainittua sarjaa. Mitä tehdä? Kirjoittaa sellaisenaan? Jättää pois ja mainita vain yritys tai ehkä pyrkiä suomentamaan?

Google-kääntäjä on onneksi kehittynyt niin, että key account managerin se osaa suomentaa avainasiakaspäälliköksi, mikä lienee melko lähellä oikeaa.

Cloud architect sen sijaan kääntyy pilviarkkitehdiksi ja back end developer takapääkehittäjäksi. Tekisi mieli käyttää näitä.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat