Torin laidalta

Torin laidalta

Voihan ruojake, mitkä kisat

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut käytiin äskettäin Itävallan Seefeldissä.

Televisiossa saatiin kisojen aikaan nähdä koosteita vuosien ja vuosikymmenten varrella suomalaisten menestyksekkäistä hetkistä laduilla ja mäessä. Mister Seefeldiksi kruunatun Eero Mäntyrannan saavutuksia hehkutettiin, samoin Matti Nykäsen mäkimenestyksestä nähtiin loistavia otoksia.

Näihin muisteluihin se menestys jäikin. Niitä varmoja mitaleja ei tullut, Iivo Niskasellekin povattu varma kulta vaihtui himmeään pronssiin. Mitalisti itsekään ei salannut pettymystään.

Me suomalaiset olemme urheiluhullua kansaa, ja meillä jokaisella on asiantuntevat mielipiteemme menestyksen avaimista. Joitakin ärsyttää se, että huolto- ja edustusjoukkoja on kisoissa urheilijoita enemmän, joku taas vetää porot nokkaan olettamistaan turhista sairastumisista.

Äksyimmät penkkiurheilijat kokivat tulleensa vähintäänkin petetyiksi, kun mitalisadetta entisaikojen tapaan ei saatu.

Itselläni ei tosiaankaan ollut naurussa pitelemistä katsoessani parhaansa tekevien suomalaisurheilijoiden suorituksia ja kuunnellessani heidän kommentointejaan medialle.

Ymmärrän, että me olisimme halunneet olla mahtimaana, niin kuin joskus ennen Mäntyrannan, Helena Takalon ja Juha Miedon aikoina unohtamatta mäkimiehiä Nykästä, Janne Ahosta ja Jari Puikkosta – nämä vain muutamina esimerkkeinä.

Tiedän, että mitalit ovat haluttua tavaraa. Tiedän myös sen, että jokainen urheilija tekee parhaansa.

On luontaista haluta hyväksyntää, ja tämä on totta myös aivan arkipäiväisessä elämässä. Jos ei onnistu toivotulla tai odottamallaan tavalla, niin harmittaa.

Tulee kiusallinen olo, kun parhaansa tehneet urheilijat sopertavat selityksiä. On joku pyytänyt joskus jopa anteeksi.

Eivätköhän ne Hiihtoliitossa selvittele jälkipalavereissaan tilannetta ja tulehtuneita välejä. Se ei ole meidän tehtävämme.

Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. Yritetään kuitenkin antaa jonkinlaista kunnioitusta.

Ei ole hyvä näin.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat