Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Che, Che, Che – missä on Fidel?

Havannan Vallankumousaukiota koristaa kaksi suurta, rakennusten seiniin vähin viivoin tyyliteltyä muotokuvaa.

Vallankumoussankarit ovat Ernesto ”Che” Guevara ja Camilo Cienfuegos. Vuonna 1959 kuollut Cienfuegos on suuri nimi lähinnä kuubalaisille, vuonna 1967 surmatun Chen – tai ainakin hänen kuvansa – tuntevat useimmat eurooppalaisetkin.

Aukiota koristaa myös 1800-luvun kansallissankarin José Martin muistomerkki, mutta yksi ikoni joukosta puuttuu. Missä on kolme vuotta sitten kuollut Fidel Castro?

Chen kuvaan törmää kaikkialla, sillä Kuubassa hänet on tuotteistettu vielä paremmin kuin muualla maailmassa: Che-paitoja, Che-reppuja, Che-julisteita...

Vallankumousmuseosta löytyy Fidel-postikortteja, mutta museokaupan hyllyjä hallitsee Che. Fidel-paitaa ei löydy edes kysymällä, vaikka vanhat amerikanraudatkin ovat saaneet sijansa vallankumouksen pääpyhätössä.

Ehkä puoli vuosisataa Kuubaa hallinneen Castron kuolemasta on vielä kulunut liian vähän aikaa – tai sitten ihanteidensa puolesta kaatunut Che vain yksinkertaisesti toimii maallisena pyhimyksenä paremmin kuin välillä kovin ankeaa reaalisosia-lismia johtanut Fidel.

Vallankumouksella ei mene hyvin. Vallankumousmuseo on puoliksi remontissa, ja kipeästi sitä kaipaisi myös ympäröivä Havanna.

Turisti tulee Kuubaan katsomaan 1950-luvun upeita jenkkiautoja, mutta yhtä paljon katukuvassa näkee 1970–1980-lukujen kantti-Ladoja, jotka Suomessa ovat jo yhtä harvinaisia kuin amerikanraudat.

Kaikki ei ole sitä, miltä näyttää: Kun kuljettaja painaa vuoden 1952 Chevyn kaasupoljinta, ei pellin alta kajahdakaan V8:n ärjäisy, vaan Ladan jurahdus. Sosialismia kapitalismin kuoressa.

Kuuban tie saattaa olla päinvastainen. Jos hallitseva puolue onnistuu vapauttamaan taloutta ja tarjoamaan kansalle tarpeeksi hyvinvointia, se voi säilyttää yksinvaltansa kuten Kiinassa tai Vietnamissa.

Jos ei, edessä voi olla uusi vallankumous.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat