Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Vanha hyvä aika täyttää 30 vuotta

Ennen oli kaikki paremmin, sanoo Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja, jolla riittää hengenheimolaisia.

Kaikilla vähänkin vanhemmilla ihmisillä on mielessään jokin vanha hyvä aika, jolloin kaikki oli mallillaan.

Mihin tuo kulta-aika osuu, riippuu ihmisestä. Minulle se on 1980-luvun loppu.

Vuonna 1989 suuret ikäluokat olivat yhä töissä, veroille riitti maksajia ja talous eli nousukautta. Pankit jakoivat löyhästi lainoja, ja kaikilla tuntui menevän hyvin.

Yritykset vyöryivät rohkeasti pörssiin ja ulkomaille, ja Nokia aloitti marssinsa kohti maailman kännykkäherruutta. Kansalaiset opettelivat sijoittamisen alkeita, joita edes pankit eivät kunnolla osanneet.

Yhteiskunnan tarjoama sosiaa­liturva oli saavuttanut huippunsa, ja päättäjien tarvitsi vain miettiä, mihin kauhoa yhteistä hyvää. Valtio ja kunnat rakensivat kilvan uusia hallinto-, urheilu- ja kulttuuripalatseja, usein isompia kuin todellinen tarve vaati.

Maailmalla oli käynnissä suuri vapautuminen: Itä-Euroopan maat katkaisivat napanuoransa Neuvostoliittoon, joka natisi jo itsekin liitoksissaan, ja Suomikin reivasi itään kallistunutta puolueettomuuttaan kohti länttä ja Eurooppaa.

Kylmä sota päättyi koskaan kuumenematta, ja maailma tuntui muutenkin tulleen järkiinsä. Suurten muutosten pelko hukkui yleiseen optimismiin, jonka huumassa rajat tuntuivat kaatuvan ja ihmiskunta yhdistyvän aivan uudella tavalla.

Sen jälkeen olemme saaneet karvaasti oppia, ettei kehitys kulje vain eteen- ja ylöspäin. Joskus se yskii ja polkee paikallaan, vaihtaa suuntaa ja syöksyy tai peruuttaa.

Miten kukin muuttuvat ajat kokee, riippuu myös hänestä itsestään. Jos elämän kulku on myötäinen, voivat huonostakin ajasta jäädä mieleen pelkät kultareunat.

Nostalgia on kuin vanha valokuva, jonka värit ovat haalistuneet. Muistijäljet ovat ehkä ohenneet, mutta ne herättävät edelleen muistoja, joissa värit ovat yhä kirkkaammat kuin koskaan.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista Heinolan Citymarketin tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa IH VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sekä ESS.fi -verkkopalvelun maksulliset sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat