Torin laidalta
Ari
Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi

Torin laidalta

Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan

Nuorena miehenä ajattelin, että minun pitäisi edetä urallani. Muun muassa siksi vaihdoin aikoinaan pienen lehden vähän isompaan lehteen ja tulin Itä-Hämeeseen toimitussihteeriksi vuonna 1998.

Muutama vuosi myöhemmin kävin työnantajan kustantaman johtamiskurssinkin ja suoritin johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Kurssin aikana mieleni muuttui, ja sen jälkeen totesin, etten halua johtaa ketään enkä mitään.

Ryhdyin aikoinaan toimittajaksi siksi, että osasin ja halusin kirjoittaa. Sitäkin voi kuitenkin tehdä liikaa: Kielen tehokäyttö rutiinijuttuihin kuluttaa sen puhki, eikä työstä saa enää samaa iloa kuin ennen.

Olen itse elvyttänyt motivaatiotani vaihtamalla moneen kertaan työtehtävää: toimittajasta toimitussihteeriksi, kuntatoimittajaksi, taas toimitussihteeriksi, uutis- ja artikkelitoimittajaksi ja nyt päätoimittajaksi.

Johdettavanakaan en ole oikein viihtynyt. Olen aina ajatellut, että minulle sopii parhaiten itsenäinen työ, jossa olen oma pomoni ja vastuussa vain itsestäni.

Lehtialan perinteisiin kuuluivat vielä minun opiskeluaikoinani vapaus, luovuus ja tietynlainen maailmanparannushenki. 1990-luvulta alkaen työ on muuttunut yhä kiireisemmäksi ja pakkotahtisemmaksi, teknisesti vaativammaksi ja henkisesti rankemmaksi.

Alalla olen silti pysynyt, enkä ole eläessäni muuta työtä tehnyt – paitsi muutaman kuukauden sekalaisia aputöitä valtionhallinnon harjoittelijana yliopistossa.

Homma ei maistunut, mutta innosti tekemään tutkinnon valmiiksi.

Heinolassa ja Itä-Hämeessä olen viihtynyt jo yli 20 vuotta ja kiintynyt molempiin. Jos saan itse valita, en ole lähdössä enää mihinkään.

Kun päätoimittajan paikka tuli tarjolle, jouduin miettimään tosissani, onko mieleni muuttunut takavuosista. Haluanko mitata, mihin minusta on, vai kellua vain helpointa reittiä kohti eläkettä.

Vastaus yllätti itsenikin. Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.

Ari Viuhko
ari.viuhko@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat