Torin laidalta
Anna-Kaisa
Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi

Torin laidalta

Ilmasto-oppi ei ole vastaus hätähuutoon

Kansalaisaloite.fi-palvelussa ryhdyttiin hiljattain keräämään allekirjoituksia aloitteisiin, joissa esitetään ilmasto-oppia ja taloustaitoa uusiksi kouluaineiksi yläkoululaisille. Aloitteiden laatijat kokevat, että vaikka ilmastonmuutosta ja talousasioita käsitellään peruskoulussa muiden aineiden yhteydessä jo nyt, eri näkökulmat olisi hyvä yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi, jotta oppilaat saisivat niistä selkeän kokonaiskuvan.

Kummankin aloitteen taustalta löytyy yrittäjiä ja media-alan vaikuttajia. Etenkin ilmasto-oppia koskevan aloitteen taustavaikuttaja Nelonen Media on markkinoinut aloitetta näyttävästi. Kahden koululaisen äitinä haluaisin kuitenkin kuulla, mitä opetusalan ammattilaiset ajattelevat uusien kouluaineiden tarpeellisuudesta.

Jos nämä aloitteet keräisivät vaaditut 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa ja etenisivät eduskunnan käsittelyyn, päättäjät joutuisivat ensimmäiseksi itsekin taloustaito-oppiin miettimään, mistä otetaan uudistuksiin tarvittavat rahat. Uusien oppiaineiden lisääminen lukujärjestykseen merkitsisi todennäköisesti sitä, että resursseja olisi vähennettävä muualta.

Lisäksi päättäjien olisi ratkaistava, miten uudet oppiaineet vaikuttaisivat muiden aineiden opetukseen ja tavoitteisiin. Kokonaan uudet oppiaineet eivät edes tue opetushallituksen aiemmin linjaamaa tavoitetta oppiainerajat ylittävästä opetuksesta. Jos ilmasto-opista tulisi uusi oppiaine, pitäisikö ilmastonmuutos rajata kokonaan pois vaikkapa maantiedon ja biolo-gian opetuksesta? Edistäisikö uusi oppiaine todella kokonaisuuden hahmottamista?

Peruskouluikäiset nuoret ovat itse ilmaisseet huolensa siitä, etteivät aikuiset tee mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Uusi oppiaine voisi toki tarjota nuorille uutta tietoa asiasta, joka heitä kiinnostaa, mutta varsinaisesti ilmasto-oppi ei vastaa heidän hätähuutoonsa siitä, että asiaan on tartuttava nyt heti.

Koulujen kasvatustavoite kohdistuu nuoreen ikäpolveen, ei aikuisiin, joilla on vaikutusvaltaa tehdä maapallon tulevaisuutta koskevia ratkaisuja.

Anna-Kaisa Kallio
anna-kaisa.kallio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat