Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Kannattaa kiivetä renkaan päälle

Lapsuudesta 1980-luvulla on jäänyt mieleen poikkeuksellisen hyvin muutama asia. Berliinin muurin murtuminen vuonna 1989, Mihail Gorbatšov ja glasnost-politiikka sekä Etelämantereen yllä ollut aukko otsonikerroksessa. Vaikka olin alakouluikäinen, seurasin uutisia ja olin jollakin tasolla tietoinen siitä, mitä aikuisten maailmassa tapahtui.

Muistan uutiset otsonikadosta ja siitä, kuinka CFC-kaasut kiellettiin. Kotona syynäsin hiuslakkapurkit kiellon jälkeen tarkkaan.

Lasten maailma naapurustossamme järkkyi myös vähemmän globaalilla tasolla, kun kotikatumme yläpuolelle päätettiin rakentaa lisää katuja. Kunnallistekniikan rakentaminen vei vattupuskan, sen vieressä olleen kiven ja puron, jota intiaanileikeissä seurasimme aina alkulähteelle saakka.

Olimme naapuruston lasten kesken perustaneet oman lehden, ja rakennustöiden alettua päätimme ilmaista lehdessämme mielipiteemme rakentamisesta. Minä kiipesin maansiirtokoneen pyörän päälle ja tavoittelin syvästi paheksuvaa ilmettä työmiesten jättämät roskat käsissäni naapurin tytön tallentaessa tilanteen filmille.

Aikuiset eivät juuri kommentoineet tekemisiämme, eivät kieltäneet eivätkä myöskään rohkaisseet. Ajatus yrityksestä vaikuttaa ympäröivään maailmaan syntyi ihan meidän lasten kesken.

Samaa tekevät lapset ja nuoret tänäkin päivänä. He seuraavat uutisia ja ovat tietoisia mitä maailmassa tapahtuu. He huolestuvat, ahdistuvat ja haluavat toimia, ottaa kantaa ja pyrkiä muuttamaan asioita.

Ilmastolakkoon osallistuneita nuoria on keskusteluissa väheksytty ja epäilty, ettei heistä olisi loppujen lopuksi kuitenkaan luopumaan saavutetuista eduista. Ehkä kyse onkin siitä, että meitä aikuisia vähän hävettää. Kun itse haluaisi edelleen syödä punaista lihaa, matkustaa lentokoneella ja pitää muutenkin kaikki vanhat tapansa, niin ehkä on helpompi väheksyä kuin hyväksyä.

En onnistunut lapsena pysäyttämään maansiirtokonetta. Opin kuitenkin, ettei mitään voi saavuttaa, jos ei edes yritä.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat