Torin laidalta

Torin laidalta

Tervapääskyllä on voimaa

Sysmässä on purettu useita 1960-luvulla rakennettuja kerrostaloja. Samalla purkulistalla on myös samoihin aikoihin rakennettu yhteiskoulun kivikoulu.

Nämä rakennukset ovat tiettävästi olleet rakennusominaisuuksiltaan sellaisia, että niissä on ollut otollisia ilmanvaihtokanavia muun muassa terväpääskyjen kodeiksi.

Olen jutellut muutaman aktii-visen lintuharrastajan kanssa ja kuullut mielenkiintoisia tarinoita juuri näistä tervapääsky-yhdyskunnista. Tervapääskyt viettävät lähes koko elämänsä ilmassa. Niille soveltuvat suotuiset pesintäolosuhteet ovat nykyisen rakennustekniikan vuoksi hankaloituneet, ja lajin status on jo uhanalainen. Avuksi ovat tulleet aktiiviset lintuharrastajat, jotka ovat lähteneet helpottamaan tervapääskyn elinmahdollisuuksia tekopesien avulla.

Näin myös Sysmässä, jossa kivikoulun purkamista siirretään yli pesintäajan. Samalla on tarkoitus tehdä linnuille korvaavia tekopesiä jo ennen pesintäkauden alkamista. Tervapääskyt pesivät mieluusti koko ikänsä samassa pesässä.

Eläimillä ja varsinkin harvinaisilla sellaisilla saattaa olla rakennustyömaita, metsähakkuita, rantojen ruoppauksia ja jopa teiden rakentamisia siirtäviä ja projekteja hidastavia vaikutuksia. Sysmän osalta olen erityisen ilahtunut siitä, että kivikoululla kotiaan pitäneet tervapääskyt saavat aloittaa tulevan pesintänsä tutuissa kodeissa.

Toisaalta olen harmissani siitä, että eläimiä käytetään hyväksi ihmisten tarkoitusperien saamisessa maaliin. Ikävänä esimerkkinä on liito-oravan papanoiden vieminen kaavaillulle hakkuualueelle tai rakennustyömaille. Niitähän on ymmärtääkseni saatavana netin välityksellä sopivan kokoisina annospusseina.

Ei ole hyvä eikä esimerkillinen asia tämä toiminta. Eikä missään tapauksessa edistä uhanalaisten eläinten elinolosuhteita.

Keväällä lintujen pesintää voi helpottaa linnunpönttöjen puhdistamisella ja pönttöjen tekemisellä. Kyseessä ei tarvitse olla mikään vaarantunut tai uhanalainen lintu, vaan voi antaa vaikka telkälle tai kottaraiselle mahdollisuuden perustaa koti avaimet käteen -periaattella mittojen mukaan.

Eija Virolainen-Nurminen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat