Torin laidalta
Esa
Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi

Torin laidalta

Rikkaalle lyöty raippa köyhän peppuun

Moni rikkaan pään menoksi kaavailtu veronkorotus on poliittinen bluffi.

Rikkaan lompakolla käyminen on Suomessa vaikeampaa kuin muualla rikkaiden pienestä määrästä johtuen. Isokaan tulonhöyläys ei riitä minkään merkittävän uudistuksen rahoittamiseen.

Populisti välttelee myös tosiasiaa, että rikkaille suunnatut veronkorotukset kiertyvät usein pienituloisen kaulaan.

Osinkovero. Veron kiristäminen satuttaa eniten yksityisiä piensijoittajia. Iso sijoitusmassa ay-liikkeessä, sijoitusrahastoissa, julkisyhteisöissä, eläkevakuuttajissa, yleishyödyllisissä säätiöissä sekä vakuutuskuoren sisällä on suojassa pörssiyhtiöiden osinkoverosta.

Pääomavero. Pienituloinen riemastuu pääomaveroprosentin nostosta. Sehän rankaisee pääomapiirejä? Pienvuokralaisia edustava Suomen Vuokranantajat varoittaa, että korotus kannustaa yhtiömuotoiseen sijoitustoimintaan, jonka verokanta on alempi, jolloin verokertymä pienenee. Oheisvaikutuksena vuokra-asunnot vähenevät ja vuokrat nousevat. Ja senhän arvaa ketkä tästä kärsivät eniten.

Lihavero. Kiireisellä matalapalkkatyöläisellä ei ole varaa kalliisiin kasviseineksiin eikä aikaa proteiinipitoisen kotikasvisruoan tekoon. Lihavero satuttaisikin eniten raskasta työtä tekevää väestönosaa.

Pakolaiskiintiö. Jotkut ehdokkaat ovat esittäneet pakolaiskiintiön kymmenkertaistamista, mikä vertautuu hävittäjäbudjettiin. Näiden ehdokkaiden mielestä hävittäjiin ei ole varaa, mutta veronmaksajan rahat voi upottaa tuottamattomiin pakolaisiin. Tämä on varsinainen jättivero, koska pakolaisbudjettia ei haluta rahoittaa säästöjen avulla.

Polttoainevero, autovero. Rikkaalla on varaa maksaa enemmän polttoaineesta ja uudistaa autokalustonsa kaikesta huolimatta. Vähävaraiselle verojen nosto tekee pahimmassa tapauksessa auton pidon ja työssä käynnin kannattamattomaksi.

Joidenkin puolueiden korostama ”oikeudenmukaisuus” saa oudon sävyn, kun tulonsiirron rahoittajana on toinen matalapalkkatyöläinen.

Esa Arvekari
esa.arvekari@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat