Torin laidalta
Janne
Pussila
janne.pussila@itahame.fi

Torin laidalta

Lopulta talo voittaa aina

Veikkaus ilmoitti lopettavansa pelipöytätoiminnan ravintoloissa ja Pelaamoissa. Monopoliasemassa makaava Veikkaus kertoi, että pelipöytätoiminta ravintoloissa on kannattamatonta, mikä kertoo ainoastaan siitä, kuinka heikosti helppoakin helpompaan elämään tottunut megayhtiö hoitaa häikäilemättömän leipätyönsä, sillä mitään omantunnontuskia siellä ei podeta edelleenkään.

Kaikkialla muualla maailmalla pelipöydät ovat rahanpainamis-koneita, vaikka ilman monopoli-asemaakin.

Työskentelin joskus kauan sitten markka-aikana silloisen Raha-automaatiyhdistyksen blackjack-dealerina ravintoloissa. Ne illat, kun talo jäi tappiolle olivat niin harvinaisia, että ne jäivät mieleen.

Olin nuori ja tarvitsin rahaa -selityksen kanssa elävänä muistan yhä edelleen, kuinka kolkolta se tuntui, kun joku selvästi peliongelmainen tuli uudestaan ja uudestaan pakkasesta pankki-automaattikeikalta takaisin pelipöytään ja yritti murskata mahdottomat todennäköisyydet. Sympatiani oli vahvasti sellaisten pelaajien puolella, vaikka en pelin kulkuun voinutkaan vaikuttaa.

Opin toki, että voittaisipa peliongelmainen minkä summan tahansa, lopulta hän olisi valmis vasta kaiken hävittyään. Peliongelmaisen perimmäinen tarkoitus on hävitä kaikki, sillä se se vasta tuntuukin jossain siellä syvällä, missä on kasa käsittelemättömiä ongelmia. Tuon hankalasti hahmotettavan yhtälön ymmärrettyään peliongelmainen voi alkaa hoitaa itseään ja parhaassa tapauksessa jopa parantua sekä lopulta maksaa velkansa, jota kertyy väkisinkin.

Veikkauksen toiminnan suurin ristiriita on siinä, että sen tuotoista merkittävä osuus tulee peliongelmaisilta, mutta samalla yhtiö väittää tekevänsä hyvää jakamalla tuottoja eteen päin, toki valtavat siivut kuluja päältä vuoltuaan. Monopoliasemassa olevan yhtiön markkinointikin on vähintäänkin kyseen-alaista.

Pelipöytätoiminnan lopettaminen johtaa noin 330–360 työpaikan vähennykseen. Pahoittelut heille, mutta toisaalta nyt saattaa olla juuri oikea hetki siirtyä pois pahan puolelta.

Janne Pussila
janne.pussila@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat