Torin laidalta
Sari
Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi

Torin laidalta

Nukkuvien puolue ei pääse päättämään

Eduskuntavaalien vilkkaana käynyt ennakkoäänestys päättyy huomenna tiistaina.

Jos olet jo antanut äänesi, hyvä niin. Jos olet kuten minä ja jemmaat äänestämistä rituaalinomaisesti varsinaiselle äänestyspäivälle, hyvä niinkin. Mutta jos aiot jättää äänestämisen väliin, ole kiltti ja mieti vielä hetki.

Moni sanoo olevansa pettynyt politiikkaan. Pettymyksestä kertoo myös neljän vuoden takaisten eduskuntavaalien äänestysaktiivisuus: joka kolmas äänioikeutettu jätti äänestämättä. Se tarkoittaa sitä, että äänestämättä jättäneiden joukko oli suurempi kuin yhdenkään puolueen saama kannatus!

Äänestämättömyys kertoo paitsi pettymyksestä, myös siitä, ettei poliittinen järjestelmämme vetoa nuoriin. Jokaisen puo-lueen tulisi kantaa huolta siitä, että vain noin 40 prosenttia parikymppisistä suomalaisista äänesti eduskuntavaaleissa neljä vuotta sitten.

Vaikka jotkut haluavat niin uskotella, ei politiikka ole rikki. Se, mikä on rikki, on luottamus äänestäjien ja poliittisten päätöksentekijöiden välillä.

Älä kuitenkaan jätä luottamuspulan vuoksi ääntäsi käyttämättä. Jos et ääntäsi sitä käytä, sitä käyttää joku muu – ja yleensä he, joille et valtaa haluaisi antaa. Varmimmin kun äänestämässä käyvät he, joilla asiat ovat jo nyt hyvin, ja jotka eivät toivo muutosta.

Uskallan myös väittää, että jokaisen on mahdollista löytää puolue tai ryhmä, jonka arvot ja ajatukset tulevaisuudesta vastaavat omiamme. Vaaleissa on mukana 19 poliittista puoluetta, yksi poliittinen liike ja useita valitsijayhdistysten ehdokkaita.

Mikäli siis perinteisten puolueiden joukosta ei mieleistä tunnu löytyvän, on valinnanvaraa esimerkiksi pienpuolueissa valtavasti.

Yritä siis viimeistään tällä viikolla löytää poliittinen kotisi ja vaikuta tulevaisuuteesi – tai hanki ainakin valitusoikeus seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Muista myös, että sinun ei ole pakko valita loppuelämän kotia. Jos nurkat alkavat repsottaa ja ikkunan välistä vetää, olet vapaa etsimään uuden kodin. Kodin, joka tuntuu hyvältä.

Sari Asikainen
sari.asikainen@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat