Torin laidalta
Osmo
Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi

Torin laidalta

Suolaa ladulle ja urheilujuomaan

Männä viikonloppuna SM-hiihtojen tv-lähetyksessä esiteltiin nykyaikaista nesteytystä.

Nykyään Suomen hiihto on niin puhdasta, että mitään jännää ei nähty. Vain urheilujuomaa suolalla tai sokerilla tai ilman. Vahvinta ainetta on loppumatkasta tarjottava kokis.

Minäkin olen vaatimattomalla hiihtourallani nauttinut vahvempia piristeitä.

Finlandia-hiihdon viimeisellä juottopaikalla tarjoillaan pilsneriä. Kulaus pilsua antaa siivet muutamalle seuraavalle kilometrille. Piristävän vaikutuksen loputtua tosin ylämäet tuntuvat entistä suuremmilta, eikä käsittelyä voi uusia.

Aikoinaan urheilijat käyttivät kovempia lääkkeitä. Pari kilometriä ennen maalia naukattiin pieni viinaryyppy loppukiriä siivittämään.

Tarina kertoo hiihtäjästä, jonka huolto petti pahemman kerran. Mies ei saanutkaan napanteriaan sovitussa paikassa. Niinpä hän koko loppumatkan ajan kyseli kaikilta ladun varressa olleilta ihmisiltä, että onks teillä viinaa.

Hiihtovauhdin lisäämiseksi suolaa lisätään nykyään paitsi urheilujuomaan myös ladulle. Aikoinaan suola käytettiin tablettien muodossa.

Ollessani kansakoulun kolmannella luokalla, kuuntelimme oppitunnilla radioselostusta silloisten MM-hiihtojen 50 kilometrin kilpailusta. Jotenkin syntyi sellainen kuva, että hiihtäjien menestys oli kiinni suolatableteista.

Selostaja ei erikseen maininnut, millaista suolaa tabletit sisälsivät, joten kai se oli ihan tavallista pöytäsuolaa. Mutta tehokasta se suola oli, ja sen tehoon luotettiin joskus tarpeettomankin paljon.

Toinen tarina kertoo hiihtosankarista saapumassa huoltopisteelle, jota hoiti erään suksitehtaan edustaja. Koska hiihtäjä käytti vääränmerkkisiä suksia, hänelle ei liiennyt yhtään suolatabua. Tästä masentuneena sankarimme keskeytti kilpailunsa.

Jälkikäteen väliaikoja tarkasteltaessa voitiin todeta, että keskeyttäessään mies oli johtanut kilpailua ylivoimaisesti.

Muistettakoon, että näissä tarinoissa kuvattu toiminta oli aikoinaan täysin luvallista ja sääntöjen mukaista.

Osmo Kuisma
osmo.kuisma@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat