Torin laidalta
Risto
Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi

Torin laidalta

Suomi – urheiluhullu kansakuntako?

Suomalaiset on urheiluhullua kansaa.

Tuttu sanonta, jonka sisällön jotkut ovat kyseenalaistaneet muokkaamalla sen muotoon ”Suomalaiset on menestyshullua kansaa”.

Onkohan jälkimmäinenkään väite totta? Voi toki olla, että suomalaiset ovat menestyshullua kansaa, mutta ovatko lopulta sen enempää kuin useimmat muut maailman kansat?

Suomessa ei ole pitkään aikaan satsattu yhteiskunnan rahaa huippu-urheiluun likimainkaan samassa määrin kuin vaikkapa Pohjoismaissa yleisesti. Satsauk-sen määrä kertoo ainakin epäsuorasti huippu-urheilun arvostuksesta yhteiskunnassa.

Vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen surullisenkuuluisat doping-käryt vuosikausia kestäneine jälkipuinteineen oikeus-istuimissa olivat omiaan romahduttamaan kilpa- ja varsinkin huippu-urheilun arvostusta tavallisten kansalaisten silmissä.

Nyt jälkeenpäin voidaan myös nähdä, että suomalaisen huippu-urheilun menestystarinat ovat vuosituhannen vaihteen jälkeen käyneet harvinaisemmiksi kansainvälisissä arvokilpailuissa. Henkilökohtainen tuntumani on, että menestyjiä on nyt vähemmän, eikä tulevaisuus näytä sen suhteen valoisammalta.

Kysymys on tietenkin arvovalinnoista. Pitäisikö yhteiskunnan varoista tukea huippu-urheilua enemmän? Jos pitäisi, niin miksi? ”Olemme maailman liikkuvin urheilukansa – vuonna 2020.” Samaan ajankohtaan mennessä Suomesta piti tulla myös Pohjoismaiden paras huippu-urheilumaa.

Tämä silloisen liikunnan kattojärjestö SLU:n visio vuodelta 2010 oli alun perinkin absurdin epärealistinen näkymä. Rahaa ei osoitettu vision tavoitteiden saavuttamiseksi oleellisesti aikaisempaa enemmän missään vaiheessa vision julkistamisen jälkeen. Kuinka mikään siis olisi edes voinut muuttua?

Huippu-urheilumaana menestyminen ei toki ole kansan hyvän elämän kannalta kaikkein tärkein asia. Uskon kuitenkin, että sillä voi olla merkitystä kansan liikuntahalun lisääjänä. Se ainakin tiedetään, että Norjassa kansa viihtyy erinomaisesti laduilla sivakoimassa.

Risto Pohjanen
risto.pohjanen@mediataloesa.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat