Torin laidalta
Heini
Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi

Torin laidalta

Vaalien jälkeen kaikkia väsyttää

Vaali-ilta on toimituksessa melkoinen puristus, jos se on sitä myös esimerkiksi ääntenlaskupaikoilla. Alkuillasta odotellaan ennakkoäänten tuloksia, ilmassa on sekoitus odotusta, jännitystä ja tieto siitä, että työvuoron viimeiset tunnit paahdetaan täysillä läpi. Kiireestä huolimatta on enimmäkseen mukavaa, sillä vaali-ilta on niitä harvoja työvuoroja, jolloin kaikki ovat töissä yhtä aikaa.

Seuraavan päivän työvuoroon saavutaan silmät enemmän tai vähemmän ristissä, sillä illan hektisyydestä harva onnistuu hetkessä rauhoittumaan unten maille. Vaalien tuloksia puidaan paitsi pääkopissa, myös lehdissä vielä useampi päivä.

Ehdokkuus ei ole helppo laji. Se vaatii ainakin paksunahkaisuutta ja kykyä ottaa etäisyyttä asioihin oikeassa kohdassa. Paksusta lompakostakaan ei ole haittaa.

Erilainen ja eritasoinen häirintä nosti valitettavasti päätään näissä vaaleissa, ja vaatii taiteilua olla päästämättä epäasiallisuuksia ihon alle. Vielä kurjempaa on, jos häirintä yltää fyysiselle tasolle. Silloin on jo pohdittava, miten taata oma turvallisuus. Häirintä, ei jatkoon.

Kilvoittelu oman vaalipiirin äänistä ei välttämättä tuo kaikista ehdokkaistakaan parhaita puolia esiin. Itähämäläisten ehdokkaiden kampanjat näyttivät pysyvän siisteinä, eikä loanheittoon lähdetty. Samaa ei valitettavasti voi sanoa kaikista Hämeen vaalipiirin ehdokkaista. Yleensä on parempi lähteä omassa kampanjassa sen esille tuomisesta, mikä itsessä on hyvää eikä siitä mikä muissa on huonoa. Ja jos muita ryhtyy haukkumaan, se kannattaa tehdä paikassa, jossa voi olla varma ettei läsnä ole ylimääräisiä korvia.

Vinkiksi: torilla on.

Onneksi vaaleja ei ole joka vuosi. Viimeiset päivät ennen varsinaista äänestyspäivää ovat varmasti kuluttavia. Vaalien jälkeen voi iskeä niin kutsuttu vaalikrapula, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä alkoholin nauttimisen kanssa.

Vaalikrapulan voi aiheuttaa vaikkapa vaalikampanjointiin käytetyn rahamäärän laskeminen tai sen huomaaminen, kuinka tuli käyttäydyttyä tulospaineen alla.

Heini Kuusela
heini.kuusela@itahame.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa IH VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Itä-Hämeen sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Suosittelemme

Luetuimmat